Fotoserie: jaloersmakend vliegtuigeten uit de vorige eeuw

Droge kip, smakeloze groenten en een sneu toetje als afsluiter. De vliegtuighap is niet meer wat het was. Passagiers kijken nu eerder op tegen het ontvangen van de smakeloze maaltijd dan dat ze er in hun handjes van gaan wrijven. Vroeger was dat wel anders. Scandinavian Airlines geeft ons letterlijk een kijkje in de keuken van de jaren vijftig tot negentig, vanwege hun 70-jarig bestaan.

Kaviaar, kreeft, lamsrack, ontbijt op bed en ham die voor je neus van het been wordt gesneden. Niets was te gek voor de vliegmaatschappij toentertijd. De passagiers aten van échte borden, met metalen bestek (ja, toen mocht ook je nagelknippertje nog mee in je handbagage). Tegenwoordig moet je het doen met kartonnen bakjes en plastic bestek, de ingrediënten van het hoopje ellende in deze bakjes blijven vaak onbekend. Bekijk het waanzinnige verschil hieronder.

in-the-1950s-passengers-in-sleeper-cabins-on-a-dc-6-aircraft-were-served-an-in-flight-breakfast-in-bed
Jaren ’50. Passagiers in slaapcabines in een DC-6 vliegtuig krijgen hun ontbijtje op bed geserveerd.
sas-vintage-plane-food
1969. Het voedsel werd voor de neus van de passagiers gesneden

zalm
kaviaar

bier_HP
1969. Passagiers in de eerste klas mogen genieten van vers gesneden vlees, zalm, kaviaar en brood. En bier, veel bier

smorrebrod
1969. Smørrebrød wordt geserveerd door koks die door het vliegtuig lopen
keukentje
Jaren ’70. Een kok bereidt de gerechten in een klein keukentje in het vliegtuig
lounche
Jaren ’70. Passagiers in de eerste klas kunnen ontspannen in de lounge, met gigantische dienbladen met fruit
moving-into-the-1980s-airline-dining-became-a-little-less-glamourous-as-passengers-ate-out-of-trays-that-look-more-like-the-ones-modern-fliers-are-used-to
Vanaf de jaren ’80 gaat het bergafwaarts, dit is het beeld dat we kennen
cocktail_HP
Gelukkig serveerden ze nog wel cocktails

Meer leuke content? Like ons op Facebook