Spring naar de content

Danny vindt problemen

In het programma Danny zoekt problemen gaat presentator Danny Ghosen, niet geheel verrassend, op zoek naar problemen. Gevoelige zaken die spelen in het land. Eerder zocht (en vond) het voormalig PowNed-brutaaltje in Twenterand (drugs), Rijsbergen (criminele camping), Glanerbrug (drugs), Groningen (homohaat) en Oss (angst voor vluchtelingen). Voor de aflevering van woensdag toog Danny naar Utrecht – specifieker: Utrecht Overvecht – en wederom vond de kleine journalist wat hij zocht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Danny, die in het kader van embedded journalism in januari samen met zijn ploeg een van de vele flatjes in de wijk betrok, vond er vooral problemen met vluchtelingen. De gemeente Utrecht besloot dat een leegstaand gebouw prima gebruikt kon worden voor noodopvang, en dat stuitte op onbegrip.

Twee dagen voor de uitzending publiceerde de redactie al filmpjes waarin uitingen werden gedaan die het daglicht niet konden verdragen. Veel gekanker en weinig historisch besef (‘Oorlog? Hier was het ook oorlog en toen zijn wij ook gebleven’). Veel van de teaser bleek de uiteindelijke uitzending niet te hebben gehaald.

Er bleef desalniettemin genoeg over.

Een mevrouw met een bontkraagje wees erop dat Overvecht al een achterstandswijk was en bovendien liep ze er elke avond met haar hondje, dat maakte haar angstig. Ze keek er heel moeilijk bij. Een dame met een FC Utrecht-muts wees op het park vlak bij de opvanglocatie waar in de zomer allemaal mensen hardliepen. Dat zou, hoewel ze dat niet hoopte, natuurlijk problemen opleveren.

Meneer Van Dijk, een ietwat gezette Overvechter met twee grote honden en een scootmobiel opperde het gebouw in de fik te steken, ‘dan hadden de vluchtelingen geen reden om naar Utrecht toe te komen.’ Ze mochten hem best een racist noemen, hij vond dat gewoon. Bovendien had de gemeente ook maar gedaan wat zij wilden, dan kon hij doen wat hij wilde; lood om oud ijzer.

Iemand had gehoord dat er alleen maar mannen kwamen. Dat maakte haar bang voor haar dochters, voor ieders dochters. Ja, zei een man, het waren allemaal verkrachters en rovers die kwamen: tuig. Als het nou vrouwen en kinderen waren, dan hadden ze hun deuren wagenwijd opengezet.

Een gezin dat uitkeek op het gebouw had spandoeken voor de ramen gehangen waarin ze hun onvrede uiten met leuzen als ‘AZC weg ermee’. Als het gebouw ‘af zou fikken, zaten ze eerste rang’ en ze zouden het toejuichen. De vluchtelingen mochten per slot van rekening gratis naar de sportschool, terwijl zij honderden euro’s moesten betalen. Bovendien moest de vrouw des huizes dan voortaan ‘een uur wachten voordat ze op een apparaat kon’.

De vluchtelingen konden wel naar Auswitch, riep een gast met een capuchon. Weet je wat daar is gebeurd, vroeg Danny. Ja, maar weet jij wel wat er in Keulen is gebeurd? Dat is toch ook erg? Nou dan. Als die vluchtelingen kwamen, dan waren ze beter af in Syrië dan bij hen in Sterrenwijk. Het geschreeuwde betoog werd met gejuich ontvangen door de omstanders.

Iedere keer stond Danny erbij. De journalist, die zelf als vluchteling naar Nederland kwam, dacht er duidelijk het zijne van.

Er werd een tegengeluid gevonden in de in Utrecht geboren Najat, die voor de komst van het AZC was en hem meenam naar de uit Syrië gevluchte kapper Maher. Maher liet zien dat je in drie jaar kunt integreren. Op straat sprak Danny met twee jongens die het allemaal ‘weinig boeide’. Een mevrouw met een hoofddoek vond dat je elkaar moest helpen. Een vriendelijk jongen die tegenover het gewenste opvangcentrum woonde had zin in de komst van de vluchtelingen. Hij moest alleen nog even oefenen op zijn Engels; “How are you doing, en zo.”

Vier maanden na de eerste opname keerde Danny terug naar Overvecht. Van het COA mocht hij een kijkje nemen in de noodopvang die begin juli open moest gaan. Samen met meneer Van Dijk en Najat liep hij een rondje door het gebouw. De presentator zag geen spandoeken meer, de rust leek teruggekeerd, maar zijn mannelijke wandelgenoot was niet van mening veranderd. Als niemand hem kon garanderen dat er alleen Syrische vluchtelingen zouden komen, dan ging er een brandbom naar binnen.

Volgens Danny was het verzet in Overvecht inmiddels echter helemaal verdwenen, de zon scheen en hij reed weg in zijn rode Volvo. Op zoek naar het volgende probleem, want in Delft is het ook goed mis.

De aflevering van Danny zoekt problemen is hier terug te kijken.