Spring naar de content

Naar Duits en Amerikaans voorbeeld: vrouwen bij het Korps Mariniers

Voor het eerst sinds de oprichting van het Korps Mariniers, zo’n 350 jaar geleden, mogen vrouwen lid worden van de eenheid. De reden van het besluit is dat het niet meer van deze tijd is dat vrouwen op voorhand vanwege hun geslacht voor een beroep uitgesloten worden. Nederland staat in deze positie niet alleen, in steeds meer landen worden elitefuncties opengesteld voor vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Dit en meer staat in de personeelsrapportage 2015 die minister Jeannine Hennis-Plasschaert vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Vanaf januari 2017 mogen vrouwen bij het Korps Mariniers solliciteren, en krijgen zij dezelfde training als hun mannelijke collega’s. Naar schatting haalt slechts ongeveer 35 procent van de cadetten de opleiding en mag de baret met het rode vlak dragen. De 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen waren al langer beschikbaar voor vrouwen.

En zo schaart Nederland zich in het rijtje van landen waar ook in het leger geen gender-onderscheid meer wordt gemaakt en waar vrouwen kunnen solliciteren op alle functies. Hoewel? De enige plek waar vrouwen in Nederland nog niet toegelaten worden is op onderzeeboten, maar dat komt door praktische problemen. Defensie wil de huidige onderzeeboten gaan vervangen zodat ze ook voor vrouwen geschikt worden.

In de Verenigde Staten lopen ze een klein beetje voor op ons land. Daar werd aan het eind van het jaar besloten dat alle legerfuncties opengesteld werden voor vrouwen, hetgeen een nogal vreemde discussie opleverde. Een aantal onverschrokken ijzervreters van de United States Armed Forces waren namelijk doodsbang dat een menstruerende vrouw in het leger voor gevaarlijke situaties zou kunnen zorgen. Uiteraard je reinste lariekoek, en de wetenschap biedt in dit geval uitkomst. Het valt allemaal wel mee met dat gevreesde PMS.

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze wat behoudender, maar ook daar wordt deze zomer een besluit verwacht om de Britse equivalent van het Korps Mariniers, The Royal Marines open te stellen voor vrouwelijke cadetten. Bij onze Oosterburen is er eigenlijk niets normaler dan dat, daar staan al vanaf het jaar 2001 alle functies in de Bundeswehr open voor vrouwen. Van de 180.000 Duitse soldaten zijn er een kleine 20.000 vrouw, meer dan tien procent dus.

Onderwerpen