Spring naar de content

Waarom de Italië-route nog lang niet is afgesloten

De week die je wist dat zou komen is daar. Afgelopen dagen zijn er honderden, wellicht veel meer, mensen verdronken die op gammele bootjes via de Middellandse Zee naar Europa probeerden te komen. In drie dagen tijd zouden bij verschillende ongevallen zo’n 700 migranten op weg naar Italië zijn omgekomen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Op de deal die de EU eerder met Turkije sloot om de instroom via de Balkanroute te beperken en te reguleren is veel kritiek. We geven heel veel geld en erkenning aan een regime waar de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting onder druk staat. Die afdrijft naar een dictatuur, voor zover die niet al effectief is.

Feit is dat de Balkanroute effectief is afgesloten. In Libië, het beginpunt van de Italië-route, is het niet mogelijk tot zo’n deal te komen omdat het een politieke puinhoop in het land is en er bijvoorbeeld verschillende regeringen zijn. Volgens Trouw is Libië sinds de val van dictator Kadafi ‘de gatenkaas aan de Noord-Afrikaanse kust’.

De VN zet stappen om tot één erkende regering te komen. Een resolutie die het Europese marineschepen toestaat aan land te gaan is echter nog niet opgesteld. Het versterken van de Libische kustwacht vanuit Europa, met trainingen en boten, kan alleen op verzoek van een (erkende) regering.

We kunnen klagen over de deal met Turkije, maar een decennium geleden gebeurde dit ook toen Libië nog onder leiding stond van dictator Moamar Al-Kadhafi was het een stuk eenvoudiger om deals te sluiten. In 2009 ontving hij van Italië 3,5 miljard euro als compensatie voor de kolonisering tussen 1911 en 1947, maar dat had uiteraard óók met beloftes om de instroom van bootmigranten tegen te gaan te maken. Een gênant staatsbezoek was onderdeel van de deal.

De Italië-route is nog lang niet gesloten, wat betekent dat er nog vele doden zullen vallen. Onze hoop moeten we stellen in de intelligente vrouwen en mannen die in dienst van de Europese Unie, VN en andere politieke organisaties in dit uiterst ingewikkelde krachtenveld naar oplossingen zoeken.

Onderwerpen