Spring naar de content

Beleggen vs sparen in 5 rondes

Het wil niet meer vlotten met het rendement op spaargeld. Toch blijven Nederlanders sparen, terwijl elders in Europa particulieren op grote schaal het beleggen ontdekken. Is het niet hoog tijd dat Nederlanders bij die trend aansluiten? We vergelijken sparen met beleggen in vijf rondes. Welke strategie komt als beste uit de bus?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

1. Rendement
U ziet het rendement op uw spaarrekening steeds verder dalen. De rendementen op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden lopen op dit moment van 0,20% tot 1,00%. Die dalende trend lijkt voorlopig niet te keren, dankzij de Europese Centrale Bank (ECB). Voorzitter Mario Draghi blijft voorlopig nog wel even vasthouden aan de lage langetermijnrente en dat is slecht nieuws voor spaarders. Sterker nog: ook in Nederland wordt het worst case scenario van negatieve rente niet langer uitgesloten. Is beleggen dan het ei van Columbus? De aandelenmarkten zijn volop in beweging. De markt was in jaren niet zo volatiel. En toch; wie iets verder kijkt dan de aandelenmarkt, ziet dat er met beleggen nog steeds mooie rendementen te behalen zijn, vooral op de langere termijn. Beleggen met gespreid risico, bijvoorbeeld in ETF’s (exchange-traded funds), biedt goede kansen.

Sparen: 1
Beleggen: 4

2. Gemak
Een spaarrekening, daar heeft u over het algemeen geen omkijken naar. Even een snelle blik op computer of smartphone en u weet precies wat uw vermogen is en hoe hoog de rente staat. Misschien is het juist dit grote gemak van sparen dat de overstap naar beleggen zo lastig maakt. Voor het traditionele beleggen heeft u kennis van zaken nodig om een goede portefeuille samen te kunnen stellen. Daar moet u tijd in investeren. De laatste jaren zijn er echter beleggingsproducten op de markt gekomen die veel eenvoudiger zijn. U maakt gebruik van de beleggingskennis van experts en hoeft zelf geen tijd en kennis te investeren. Beleggen is nog nooit zo makkelijk geweest.

Sparen: 5
Beleggen: 4

3. Bereikbaarheid van het vermogen
Het geld op uw gewone spaarrekening kunt u op elk moment opnemen. Dat kan een prettig idee zijn, als uw inkomsten schommelen. Maar als u nog een beetje rendement wilt, heeft u natuurlijk een depositorekening. Als u daar voor het verstrijken van de termijn geld uit wilt opnemen, betaalt u een boete. Hoe zit dat met beleggen? Afhankelijk van uw beleggingsvorm kunt u over het algemeen op elk moment stoppen met beleggen. Het verkopen van effecten kost echter wel geld. Als u al na korte tijd stopt met beleggen, heeft u daardoor kans op een negatief rendement. Daarom is het slim om alleen te beleggen met geld dat u niet direct nodig heeft. Dan kunt u over een langere termijn kiezen voor het meest gunstige verkoopmoment.

Sparen: 5
Beleggen: 3

4. Risico
Sparen levert weinig rendement op, maar het is over het algemeen wél veilig. Misschien heeft u daarom de stap naar beleggen nog niet genomen. Toch hoeven beleggen en risico’s nemen niet altijd samen te gaan. U kunt uit verschillende strategieën kiezen, van behoudend tot offensief. Risico helemaal uitbannen kan helaas niet, maar er zijn tegenwoordig genoeg transparante beleggingsproducten op de markt, die het risico spreiden. Onlangs zijn Saxo Bank en BlackRock bijvoorbeeld met het beleggingsproduct SaxoSelect op de markt gekomen, waarbij u kunt kiezen of u behoudend (relatief veilig), gematigd of offensief (met een hoger risiconiveau) wilt beleggen. Zo kiest u zelf hoeveel risico u met beleggen wilt lopen.

Sparen: 5
Beleggen: 4

5. Langetermijndoelen
Wellicht wilt u uw vermogen laten groeien voor doelen op de langere termijn. In de wereld van het sparen heeft u dan eigenlijk alleen de keuze tussen depositosparen – met een mager rendement – of sparen in het buitenland – met een hoger risico en allerlei bijkomende haken en ogen. Beleggen is daarentegen uitermate geschikt voor vermogensgroei op lange termijn. Wie geduld heeft, kan een behoorlijk rendement behalen. Als u nu 10.000 euro wegzet voor tien jaar op een depositorekening, kunt u makkelijk uitrekenen welk rendement u over tien jaar heeft behaald met de huidige lage rente. Belegt u dezelfde 10.000 euro, dan is het rendement in de meeste gevallen groter. Het is misschien even zweten als de beurzen tijdelijk wegzakken, maar over het algemeen worden de verliezen altijd weer weggepoetst.

Sparen: 1
Beleggen: 5

Het is in onze vijf rondes niet tot een knock-out gekomen, maar is beleggen een serieus alternatief voor sparen? Zeker! Als u gemak en rendement belangrijk vindt, en zeker als u langetermijndoelen voor ogen heeft, is het de moeite waard om het al eerder genoemde beleggingsproduct SaxoSelect te overwegen. SaxoSelect spreidt risico’s door opbouw van portefeuilles in ETF’s. Investeren kan vanaf 10.000 euro tegen een all-in prijs van 0,09 procent per jaar. U profiteert dan van de beleggingskennis en portefeuillesamenstelling door BlackRock. Bekijk de campagne van SaxoSelect voor meer informatie.

bg-saxotraderGO