Spring naar de content

Kunnen we ooit fit worden zonder te sporten?

Hij zei het alsof het de normaalste zaak van de wereld was. “Ik ga even wat gainers halen. Ga je even mee?” Mijn hersenen maakten kortstondig kortsluiting. Niet om het verzoek om even met deze Italiaanse vriend van me mee te gaan naar het centrum van onze Brabantse studentenstad. Nee, het ging me meer om de term ‘gainers’. Wat was dat voor iets geks?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Ik ben maar een simpele sporter. Sta soms op het voetbalveld, hijs mezelf op goede dagen op een koersfiets en als ik echt niets anders te doen heb ga ik langs bij de sportschool. Daar werk ik me in het zweet en als ik moe ben – dat kan soms sneller zijn dan andere keren – eet ik een banaantje en wat yoghurt. Daar zouden veel koolhydraten en eiwitten zitten, vertelde een studente Diëtetiek me ooit en zij kon het weten.

Eiwitten
In oude boksfilms kom je het nog weleens tegen: een sporter die tijdens zijn training vier rauwe eieren als ontbijt naar binnen werkt. Dat gebeurt (bijna) niet meer, al werken de gainers van mijn Italiaanse vriend volgens hetzelfde idee als het bakje yoghurt en de rauwe eieren. Ze bevatten allen eiwitten. De gainers zijn echter zo gemodificeerd dat je snel resultaat ziet. Je krijgt er door het poeder te vermengen tot een shake, na het sporten een flink shot koolhydraten en eiwitten door.

Je helpt naast het sporten, door je lichaam een overkill aan extra supplementen te voeden, je spieren een handje in het groeiproces. In 2008 verscheen een paper waarin een spierversterkende pil werd getest op muizen. De resultaten van onderzoekster Christina Veloso waren onwaarschijnlijk. Zonder overdreven meer te bewegen steeg de spiermassa en het uithoudingsvermogen van de muizen met ongeveer 40 procent.

Sportritme
Ondanks de gainers moet mijn Italiaanse vriend zich een paar keer per week in het zweet werken in de sportschool. Maar kunnen we in de toekomst dankzij een pilletje spieren en uithoudingsvermogen groeien zonder te sporten? Beweging- en voedingsonderzoeker John Hawley van de Universiteit van Melbourne denkt dat een pil best kan werken. Alleen is het heel moeilijk om het menselijke sportritme na te bootsen, vertelt hij aan de BBC. Wanneer we in de sportschool zitten, doen we de ene keer aan cardiotraining en de andere keer werken we aan onze spiermassa. Dit gaat zo ongeregeld en divers dat het voor één pil heel moeilijk wordt om in een keer alle sportactiviteiten na te bootsen.

We zullen ons dus in de recente toekomst moeten blijven uitsloven om er fit uit te zien. Gainers kunnen daarbij helpen en er zal in de toekomst vast wel een pil komen waarmee je als amateursporter bepaalde spiergroepen zonder ze te stimuleren kan laten groeien als kool. Tot dan is het devies om van de bank te komen en je lekker in het zweet te werken.

Onderwerpen