Spring naar de content

Waarom ‘hen’ een genderneutraal verwijswoord moet worden

Dat de taal de tijdgeest weerspiegelt is een gangbare gedachte. Daarop volgt dat veranderende tijden, taal doen veranderen. Nu er niet langer gedacht wordt dat je alleen man óf vrouw hoeft te zijn, maar ook non-binaire transgenderpersonen bij de samenleving horen, is het tijd dat de taal deze diversiteit weerspiegelt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Transgender Netwerk Nederland (TNN) hield de afgelopen maand daarom een verkiezing voor het non-binaire voornaamwoord. “Elke dag geconfronteerd worden met maar twee keuzes – hij óf zij – terwijl ze allebei niet bij je passen, is frustrerend. Je voelt je niet gezien”, zo argumenteert bestuurslid van TNN Berghouwer.

Waar het genderneutrale toilet zijn intrede in de samenleving al had gedaan, bestond er nog geen verwijswoord om geslachtloos te kunnen verwijzen naar een persoon, waardoor de Nederlandse taal het bestaan van transgender personen niet geheel erkent. Non-binaire voornaamwoorden zouden volgens de TNN niet alleen het spreken over transgender makkelijker maken, maar ook bijdragen aan de acceptatie.

Uit de verkiezing en inventarisatie bij de achterban van de TNN is gekozen dat ‘hen’ of ‘die’ gebruikt kan worden in plaats van ‘hij’ en ‘zij’, dat ‘hen’ naast ‘hem’ en ‘haar’ komt te staan en dat ‘hun’ de bezittelijke voornaamwoorden ‘zijn’ en ‘haar’ aanduidt. Je zou dan bijvoorbeeld kunnen zeggen; “Ik hou van Luka, hen/die is schrijver en ik ken hen van hun signeersessie.’

De TNN heeft hiermee naar eigen zeggen de eerste stap gezet in het inclusief maken van de Nederlandse taal voor non-binaire transpersonen. Het is nu aan de media en het onderwijs om de richtlijnen te volgen en onze taal ook voor hen open te stellen.

Onderwerpen