Spring naar de content

De Kanaaleilanden zijn hartstikke Brits, maar stemmen mogen zij niet

class="p1">De Britten stemmen over een eventueel vertrek uit de Europese Unie, maar de Britse Kanaaleilanden worden volledig voorbij gevaren. De groep eilanden, waaronder Jersey en Guernsey, vallen onder het gezag van de Britse kroon, maar maken geen deel uit van de Europese Unie. Slechts een klein deel van de bevolking mag stemmen over het referendum. Maar dit betekent niet dat de uitkomst van het referendum geen invloed heeft op de eilanden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

De Kanaaleilanden liggen slechts enkele tientallen kilometers van de Franse kust, maar vallen onder de Britse kroon. De eilanden behoren echter niet tot het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn autonome bezittingen van de koningin. Om die reden zijn de Kanaaleilanden geen lid van de Europese Unie; een eigen keuze.

Alleen eilandbewoners die de afgelopen vijftien jaar in het Verenigd Koninkrijk hebben gewoond mogen daarom stemmen. Sommigen voelen zich daardoor achtergesteld, en vinden dat de Britse regering een grote fout maakt door de eilanden links te laten liggen. Vooral om de handel met de rest van Europa maakt men zich grote zorgen – wat het resultaat ook moge zijn.

Protocol drie
Volgens David Walwyn, hoofd Buitenlandse zaken van Jersey, heeft zijn eiland het recht op vrijhandel met de rest van Europa, zonder lid te zijn van de Europese Unie. Dit staat in een van de protocollen van de UK Treaty of Accession, een verdrag tussen de Kanaaleilanden en The Crown. Op de Kanaaleilanden klampt men zich zodoende vast aan protocol drie – het protocol dat de vrijhandel moet waarborgen. Ook, of juist, bij een Brexit.

“Onze positie is dat we geen enkele verandering zoeken in de relatie die Jersey heeft met het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie,” besluit Walwyn. Logisch. Een verandering kan positief zijn, maar ook negatieve gevolgen hebben. Een visser uit Guernsey schetst het scenario bij een uittrede van Engeland. Ook de vissers van Jersey en Guernsey hebben immers hun eigen regelingen met het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. “Sommige vissers denken dat het goed is om meer controle te krijgen over de Britse wateren. De Fransen hebben toegang tot Britse wateren, maar wij hebben geen toegang tot de Franse wateren.”

Een Brexit zou hoe dan ook slecht zijn voor de Kanaaleilanden. Vooral voor Jersey zouden de gevolgen flink kunnen zijn. Walwyn: “Jersey wordt zó beïnvloed door de financiële industrie. Een exit van het Verenigd Koninkrijk zal een negatieve impact hebben op de beurs in Londen. Een uitkomst die door Jersey extra snel zal worden gevoeld, aangezien het eiland meer afhankelijk is van de financiële industrie dan het Verenigd Koninkrijk.

Onderwerpen