Spring naar de content

Via DeepText analyseert Facebook alles wat u schrijft

Wanneer Facebookposts écht begrepen worden door een computersysteem, is deze content een goudmijn voor bedrijven, die hier handig op in kunnen spelen. Facebook is daarom bezig met het ontwikkelen van DeepText, waarmee ze claimen met bijna menselijke precisie duizenden berichten per seconde in twintig talen te kunnen analyseren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Het systeem werkt op basis van kunstmatige intelligentie en richt zich er op om de juiste aanbiedingen te kunnen doen. Daarvoor is het van belang dat het systeem bij een bericht als ‘I like blackberry’ begrijpt of het om een telefoon of de vrucht gaat. Mensen zien dit bericht in de context en het zal daarom voor weinig verwarring zorgen, doordat DeepText ook de context analyseert kan ook Facebook binnenkort begrijpen waar het om gaat.

DeepText moet er ook voor zorgen dat beledigende post sneller gedetecteerd kunnen worden. Omdat sociale media een platform bieden voor extremistische, haatzaaiende uitingen, werkt Facebook al samen met de Europese Commissie om dit tegen te gaan. Het nieuwe systeem moet er voor zorgen dat de kwalijke posts nog sneller verwijderd kunnen worden.

Het is een hele stap vooruit wanneer het programma dit tegen kan houden en gerichtere advertenties kan laten zien. Wanneer je een post heb geplaatst over iets wat je net nieuw hebt gekocht, zit je niet te wachten op een stortvloed aan advertenties die hetzelfde soort product aanbieden.

Wat DeepText niet kan
Maar met de claim om op bijna menselijke precisie berichten te kunnen analyseren, overschat Facebook zichzelf en onderschat het de complexiteit van menselijke communicatie, zo betoogt Lucas Seuren in Neerlandistiek terecht. DeepText zou er wel voor kunnen zorgen dat berichten op woord- en zinsniveau begrepen worden, maar niet het doel en de intenties achter de post kunnen achterhalen.

Taaluitingen kennen niet alleen woorden, maar zijn ook afgestemd op met wie we communiceren en waarom we dat doen. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met voorkennis van de persoon met wie we praten en sarcasme uiten we niet altijd alleen met een knipogende smiley achter een zin. Het is nog maar de vraag of computers dat ooit ook gaan doorzien.