Spring naar de content

Een eresaluut voor Bernie Sanders

Wie had een jaar geleden kunnen denken dat Bernie Sanders, een voor het grote publiek onbekende senator uit Vermont, het Hillary Clinton zo lastig zou maken in de race voor de Democratische nominatie. Hij geeft naar eigen zeggen niet op met zijn politieke revolutie, maar zal waarschijnlijk uit de spotlights verdwijnen. Door zijn verrassende zegetocht verdient ‘The Bern’ desalniettemin minstens een eresaluut.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Hij gaf deze week in New York een speech die langer was dan hij oud is. Liefst 75 minuten sprak de 74-jarige Bernie Sanders een zaal vol enthousiaste fans toe. In de speech, getiteld ‘Where we go from here’, wees hij zijn supporters op het feit dat ze de opgepakte stok in de hand moeten houden in de strijd tegen de gevestigde politieke orde. “Verlies nooit jullie verontwaardigingsgevoel,” sprak Sanders en de zaal in het New Yorkse gemeentehuis joelde. Een vrouw verklaarde zelfs haar liefde aan de politicus.

Crises
Je krijgt bij Sanders het gevoel of je naar je opa aan het luisteren bent, die je op vaderlijke doch dringende wijze met je neus op de feiten drukt. Hij doet het al de hele campagne. Toen hij zich juni vorig jaar aankondigde als kandidaat voor de nominatie gaf hij zijn publiek mee dat zelfs de beste president ooit onmogelijk met de huidige wereldproblemen had kunnen omgaan.

“Ook al is hij zo slim en dapper. Hij zal nooit goed om kunnen gaan met grote crises als er geen grote politieke shift plaats gaat vinden. We hebben een politieke revolutie in dit land nodig,” vertelde de langstzittende onafhankelijke senator in de huidige Amerikaanse politiek. Een dag later had hij 1,5 miljoen dollar aan donaties binnen, allemaal kleinschalige bedragen.

Linksere koers
Tijdens de voorverkiezingen steelt Sanders maandenlang de show. Uitverkochte stadions juichen zijn progressieve plannen voor gratis scholing en verhoging van het minimumloon toe. En vooral onder jonge kiezers is de 74-jarige een favoriet. Hij doet met zijn voorstellen de campagne van Hillary Clinton, de gedoodverfde winnaar van de Democratische voorverkiezingen, naar links verschuiven. Haar achterban is groot, maar om de Sandersstemmers achter zich te scharen heeft zij het ook over dezelfde ideeën als haar tegenstrever. Sanders heeft de Democratische partij in een linkse richting gestuurd, zonder al teveel naar de concurrentie te kijken. Tijdens zijn speech in New York duurt het een uur voor Donald Trump voorbijkomt. Clinton komt niet eens voor in zijn rede.

Waar gaan we volgens Sanders heen? Hij vertelde in New York dat zijn delegatie meewerkt aan het opstellen van de agenda van de Democratische conventie in Philadelphia komende maand. Als het aan ‘The Bern’ ligt, gaan de Democraten overleggen over de opzet van de voorverkiezingen, over het TTIP-verdrag en een verbod op aanvalswapens. “Het resultaat van de conventie wordt verreweg het meest progressieve in de historie van de Democratische partij,” stelde Sanders.

Hij heeft het niet gered, maar wel een blijvende impact gehad op de verkiezingsrace en zijn eigen partij. Bernie Sanders verdient daarom op de conventie een plek in het zonnetje.