Spring naar de content

Na de Brexit komt de Bregret

Een petitie voor een tweede referendum over de uittrede van Groot-Brittannië in de EU heeft grote steun onder de Britten. Er zijn op het moment van schrijven ruim 3.700.000 handtekeningen binnengehaald. Om een referendum af te dwingen zijn in het Verenigd Koninkrijk 100.000 handtekeningen benodigd. In de nasleep van de Brexit krabbelen politicus en kiezer terug. Heeft Engeland last van Bregret?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

72 procent van de Britten bracht vorige week donderdag een stem uit. De initiatiefnemer van zo’n tweede referendum vindt dat wanneer minder dan driekwart van de stemgerechtigden komt opdagen en minder dan 60 procent voor of tegen een uittrede stemt, er een tweede ronde moet volgen. Donderdag sprak ‘slechts’ 52 procent van de 46,5 miljoen geregistreerde stemmers zich uit voor het verlaten van de Europese Unie.

De initatiefnemer, William Oliver Healey, is een activist voor de English Democrats. Op zijn persoonlijke Facebook-pagina schreef hij het volgende:

Een peiling van het Britse onderzoeksbureau Survation, in opdracht van de Britse krant Mail on Sundayconcludeerde dat zeven procent van de Britten (zo’n 1,1 miljoen Britten) die stemden voor uittrede, en vier procent van de Britten (zo’n 770.000 Britten) die tegen stemden, spijt hadden van hun stem.

Race tegen de klok
De keuze voor een Brexit verdeelt tegelijkertijd ook de politiek zelf. UKIP-voorman Nigel Farage (vóór een Brexit) trapte deze onrust de ochtend na de uitslag af door een belangrijke verkiezingsbelofte te breken: er gaat niet meer geld naar de NHS. Kort daarna kondigde premier David Cameron (tegen een Brexit) zijn aftreden aan.

Inmiddels rommelt het ook binnen de Labour-partij. Voorman Jeremy Corbyn zou onvoldoende wilskracht hebben getoond tijdens de campagne, en bovendien vóór een uittrede hebben gestemd. Een groot deel van zijn schaduwkabinet zou zijn opgestapt, meldt de BBC. Vanavond om 19.00 (Britse tijd) vergadert de parlementsfractie van Labour over de toekomst, met of zonder Corbyn.

Dinsdagavond zal tijdens een Europese top in Brussel worden gesproken over de inwerkingtreding van de exit-procedure aan de hand van artikel 50. Scheidend premier Cameron wil dit overlaten aan zijn opvolger, die er niet voor oktober zal zijn. Enkele lidstaten zien de afscheiding liever vandaag dan morgen.

Als het referendum van Healey nog iets wil uithalen, dan zal het een race worden tegen de klok.

UPDATE: Lang niet alle handtekeningen van de petitie zijn van Britse ondertekenaars, meldt Express maandag. Het petitie-comité van het Britse Lagerhuis onderzoekt of hiermee sprake is van fraude.

Onderwerpen