De Chinese overheid waarschuwt: kijk uit voor knappe buitenlandse mannen

Al bijna routinematig waarschuwt de Chinese overheid voor de gevaren van vreemdelingen en buitenlandse spionnen, veelal ondersteund door mediaberichten over gevangengenomen geheim agenten en met richtlijnen over hoe de Chinese burger zo’n geheim agent kan herkennen. Nieuw is een inititief dat zich kenmerkt door felle kleuren, tekstballonnen en een meeslepend, romantisch verhaal.

Een Chinees propagandabureau kwam op de proppen met een stripverhaal. De Chinese regering wil daarmee jonge vrouwelijke werknemers van het land waarschuwen. Zij moeten uitkijken voor knappe buitenlandse mannen. De boodschap: date niet. Die mannen zouden namelijk weleens een geheime agenda kunnen hebben. De waarschuwing van Peking is een zestien pagina’s tellende strip, die ook als poster beschikbaar is.

De comic book-achtige poster draagt de titel Gevaarlijke liefde en vertelt het verhaal van een aantrekkelijke jonge Chinese ambtenaar genaamd Xiao Li -wat zoveel betekent als Kleine Li. De jonge Xiao Li gaat in de strip in op de uitnodigingen van een buitenlandse man, die haar mee uit eten neemt. Ze wordt verliefd op hem en ze krijgen een relatie.

De man in kwestie, David, beweert een professor te zijn die in het kader van een onderwijsonderzoek op bezoek is in China. In werkelijkheid is hij echter een buitenlandse spion. Hij overstelpt Xiao Li met lieve woordjes, complimenteert haar met haar schoonheid en biedt haar boeketten rode rozen aan. David is een echte romanticus en maakt intieme wandelingen met zijn nieuwe liefde en neemt haar mee voor chique diners.

Zodra blijkt dat Xiao Li bij de overheid werkt en toegang heeft tot geheime documenten, vraagt David haar om inzage in die papieren. De rest van het verhaal laat zich raden. “Ik ben door hem gebruikt”, snottert ze later. Twee Chinese agenten lezen haar tenslotte nog de les en vertellen haar dat ze ‘voor een overheidsambtenaar een zeer oppervlakkig begrip van geheimhouding heeft’.

De stripcampagne sluit aan bij een eerder propaganda-initiatief, bestaande uit video’s waarin westerse stripfiguren als The Joker en Wonder Woman worden afgeschilderd als buitenlandse spionnen die pogen staatsgeheimen te verkrijgen. De boodschap van Peking daarbij is dat als Chinese burgers ontdekken dat er elementen aan het werk zijn die de nationale veiligheid dreigen te ondermijnen, dan dienen ze dat onmiddellijk te melden aan de relevante autoriteiten.

Ondanks de nadrukkelijke waarschuwingen die uitgaan van Gevaarlijke Liefde en ander propagandamateriaal, wordt de boodschap door de meeste Chinese burgers echter niet al te serieus genomen.