Spring naar de content

Dokter Google gaat minder angstaanjagende diagnoses stellen

Vreemde bultjes op je arm, een rare hoofdpijn, een onbekende pijn in je knie. Bijna iedereen doet het: zelf een diagnose proberen te stellen door middel van onze goede vriend dokter Google. Vaak kom je na zo’n zoektocht in een spinnenweb van enge ziektes terecht, en ben je nog panischer dan voorheen. Google heeft een nieuwe functie ontwikkeld om je op een minder angstaanjagende manier te helpen met het ophelderen van je lichamelijke ongemakken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De amateur-diagnose is nooit een goed plan, dat weet menigeen inmiddels wel. Het web staat vol met enge ziektes inclusief de walgelijkste foto’s. Google heeft hier weet van, en wilde voorkomen dat je jezelf diagnosticeert met de engste ziektes wanneer je zelf doktertje gaat spelen. Op basis van de meest ingetypte zoektermen hebben ze een database met informatie samengesteld. De (mogelijke) diagnoses hebben ze in samenwerking met artsen, experts van Harvard Medical School en het Amerikaans gezondheidscentrum Mayo Clinic samengesteld, je kan dus verwachten dat de informatie betrouwbaar is. Wel benadrukken ze dat het enkel suggesties zijn en je voor medisch advies toch echt bij een arts moet zijn. Deze week  is de nieuwe functie gelanceerd in Amerika. Google’s nieuwe medische database is bedoelt om ‘minder enge aandoeningen te opperen’, vertelt Google’s product manager Veronica Pinchin aan het medium Vox.

Zo werkt het: wanneer je bij Google je symptomen intypt verschijnt de zogenoemde Symptom Search. Wanneer je bijvoorbeeld ‘hoofdpijn aan één kant’ intypt krijg je van Google een lijst met mogelijke oorzaken cadeau. In dit geval opperen ze dat het migraine, spanningshoofdpijn, hoofdpijn in clusters een bijholteontsteking of een gewone verkoudheid is. Ook krijg je een lijst te zien met mogelijke behandelingen en wanneer het verstandig is om naar de dokter te gaan, zo legt Google uit op zijn blog.

Of de functie ook naar Nederland komt is nog onduidelijk. Toch lijkt het er op dat dit het einde van een tijdperk is vol angst wanneer je de fout weer eens hebt begaan om zelf op onderzoek uit te gaan.

Natuurlijk geldt als gouden regel nog steeds: wanneer je echt ergens last van hebt, bel gewoon lekker de huisarts.

Onderwerpen