Spring naar de content

Vertrekkende Nigel Farage laat zijn kalkoenen radeloos achter

Nigel Farage is opgestapt als UKIP-leider en is daarmee het tweede kopstuk van de Brexit-campagne die het schip verlaat. Het land en zijn achterban laat hij verbaasd achter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

De stap van Farage komt als een donderslag bij heldere hemel. Vorige week hield de Europarlementariër nog een vurige speech in het Europees Parlement waarin hij op kenmerkende manier zijn gelijk haalde. “Toen ik 17 jaar geleden zei dat ik een campagne ging leiden die ervoor zou zorgen dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU zou stappen, lachten jullie me uit,” vuurde hij op zijn collega’s af. “Wie lacht er nu nog?” Farage werd door het parlement verketterd.

Geen carrièrepoliticus
Zijn tegenstanders lijken een week later het laatst te lachen, nu hij heeft aangegeven uit het voetlicht te stappen als UKIP-leider en als kopstuk van de leave-campagne. Farage zelf ziet dat anders getuige zijn persconferentie vanochtend. “Ik kwam vanuit de zakenwereld de politiek in om te strijden voor een zelfregulerend land,” vertelt hij. “Ik heb nooit een carrièrepoliticus willen zijn. Mijn enige doel was om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te krijgen. Daarom voelt het dat ik alles heb gedaan wat ik wilde en dat ik niet meer kan bereiken.”

Farage zal, naar eigen zeggen, vanuit het Europees Parlement de stappen richting de Brexit kritisch volgen. Toch valt er niet aan het beeld te ontkomen dat amper twee weken na het referendum beide voorvechters voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU het veld hebben moeten ruimen. Boris Johnson, de beoogde premier van Engeland, ging hem voor. De twee heren die een ramkoers inzetten verlaten nu het zinkende schip dat de Britse politiek heet.

Kalkoenen
“Tijdens de referendumcampagne riep ik steeds dat ik mijn land terug wilde, ik wil nu mijn leven terug,” verklaart Farage. Het is niet de eerste keer dat hij die stap maakt. In 2015 trad hij al na een teleurstellende verkiezingsuitslag af om een paar dagen later op zijn besluit terug te komen. Deze keer is zijn vertrek naar eigen zeggen definitief. Met een machtsstrijd binnen UKIP als logisch gevolg. Sinds de laatste parlementsverkiezingen borrelt het binnen de partij. Farage staat in de immigratiediscussie lijnrecht tegenover het enige UKIP-Lagerhuislid, Douglas Carswell. Die maakte met een tweet duidelijk hoe hij over het opstappen van Farage denkt.

Op een vraag van een journalist over zijn geloofwaardigheid zei Farage. “Ukippers zullen zich voelen als kalkoenen die stemden voor kerstmis.”

Is de uitspraak van Farage een slip of the tongue of heeft hij werkelijk geen hoge pet op van zijn electoraat en voorziet hij zware tijden voor het Verenigd Koninkrijk? Hij heeft zijn tegenstanders in ieder geval zijn hoofd gegeven en heeft daarmee zijn politieke inquisitie beperkt gehouden tot de kritiek nadat hij niet kon garanderen dat de beloofde 350 miljoen pond sterling per jaar wel naar de Britse gezondheidszorg zou gaan.

Farage kan nu terug naar de betrekkelijke luwte van het Europees Parlement, voor zolang de Britten daar nog zetelen. Het politieke drama in Londen laat hij veilig achter zich. Hij krijgt misschien zijn leven terug, maar laat zijn kalkoenen radeloos achter.

Kerstmis valt vroeg dit jaar.