Moskou vuurt een treitercampagne af op Amerikaanse diplomaten

Russische inlichtingen- en veiligheidsdiensten voeren een treitercampagne tegen Amerikaanse diplomaten, ambassadepersoneel en hun families in Moskou en een aantal andere Europese hoofdsteden, zo blijkt uit de berichtgeving van verschillende Amerikaanse media, waaronder The Washington Post.

Tijdens een recente bijeenkomst voor Amerikaanse ambassadeurs die plaatsvond in Washington, zouden ambassadeurs die gestationeerd zijn in Rusland en Europa massaal geklaagd hebben over voortdurende intimidatie vanuit de Russische inlichtingenkringen. De intimidatie zou het gebruikelijke niveau overschrijden. Het komt weleens voor dat journalisten betaald worden om diplomaten negatief in het nieuws te brengen, bij wijze van treiteren, of dat er plots een ongenode gasten opduikt een verjaardagsfeestje van de diplomaat en zijn gezin.

Het kan ook erger. Zo maakt, volgens The Washington Post, een reeks memo’s van diplomaten aan Washington duidelijk dat Moskou de Amerikaanse diplomaten de stuipen op het lijf probeert te jagen. Er wordt bij hen ingebroken, waarna de inrichting opnieuw werd ingedeeld. In een ander geval werd alle verlichting en alle elektrische apparatuur aangezet. In een uitzonderlijk geval had de indringer op het tapijt in de woonkamer gepoept.

Het meest intensief blijkt de intimidatie in Moskou te zijn, waar naast getreiter door de verkeerspolitie ook lek geprikte autobanden schering en inslag zijn. Oud-ambassadeur Michael McFaul werd opgejaagd door demonstranten die door de Russische overheid betaald werden, zo schrijft The Post, terwijl zijn kinderen op hun weg naar school achtervolgd werden door geheimagenten. De Amerikaanse defensie-attaché in Moskou vond een keer bij thuiskomst zijn hond dood op de vloer.

Grijze oorlogsvoering
Volgens het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken is de toename in pesterijen te wijten aan de sancties tegen Rusland in reactie op de Russische interventie in Oekraïne. De vergelding op de sancties zou volgens The Washington Post bestaan uit een intensivering van de grijze oorlogsvoering. Moskou tracht daarbij Amerikaanse diplomaten te treffen in hun sociale omgeving, zonder over te gaan tot daadwerkelijke gevechtshandelingen.

Vooral diplomaten die proberen verslag uit te brengen over Russische activiteiten worden hard getroffen door Russische pesterijen, zo meldt CNN. Het doel is om het ambassadepersoneel zo uit balans te brengen dat ze niet meer aan hun aan hun eigenlijke rapportageverplichting toekomen.

Tegelijkertijd heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bezwaren geuit over de behandeling van haar diplomaten in en door de Verenigde Staten. Volgens Moskou staan de medewerkers van de ambassades en consulaten onder constante druk en zijn zij – en hun families – regelmatig het doelwit van provocaties door de Amerikaanse geheime diensten die hen allerlei beperkingen opleggen en obstakels in hun officiële contacten opwerpen. Of het daarbij ook om inbraken en intimidaties gaat bleef door het ministerie onvermeld.

Volgens The Washington Post en CNN zou de regering van Obama afgezien hebben van een reactie op de intimidatie bestaande uit soortgelijke pesterijen tegen Russische diplomaten. Dit leidt tot grote onvrede van verschillende vooraanstaande leden van het Amerikaanse Congres, die stellen dat het uitblijven van een ferme Amerikaanse reactie een teken van zwakte is. Zij vinden dat Obama Moskou onterecht als een partner ziet, terwijl Rusland geen partner van de VS wil zijn, maar de Amerikanen als tegenstanders ziet.