Spring naar de content

‘Multiculticlown’ Raymann: NPO kan qua diversiteit leren van commerciëlen

“Zestien jaar ben ik de multiculturele clown van de NPO geweest. Dat heeft brood op de plank gebracht, ik ben er beroemd mee geworden en daar klaag ik niet over, maar ik wil meer,” vertelt Jörgen Raymann in een interview met Robert Vuijsje, dat vandaag in de Volkskrant staat. Hij spreekt over ‘het Hilversumse denken’. “Ik mag in een talkshow komen om te praten over racisme of over de humor van Richard Pryor en Eddie Murphy.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Raymann, bekend geworden door zijn programma’s Raymann is Laat, zo:Raymann, Dat ding van Tante Es en
Baas Raymann 
bij de publieke omroep, is niet de eerste die uit de school klapt over de samenstelling van Hilversum. 3FM-deejay Eva Koreman en oud-nieuwslezer Wilson Boldewijn noemden Hilversum beiden ‘een wit bolwerk’. Een ander geluid verkondigde Jeroen Pauw, ook in de interviewreeks van Vuijsje: moslimredacteuren op zijn redactie krijgen juist een streepje voor, omwille van de diversiteit.

Raymanns laatste tv-programma, Baas Raymann, zo vertelt de presentator, werd begin dit jaar gecanceld. “Bij de NPO wilden ze diversiteit, en die gaf ik ze, maar ze vonden het programma niet goed genoeg. Eerst zetten ze me tegenover The Voice of Holland, daarna kreeg ik het verwijt dat ik niet presteerde.”

“Waarom word ik niet gebeld over vaderschap of over Almere, waar ik woon? Als ze in Hilversum echt diversiteit willen, dan moet Fatima Ik hou van Holland kunnen presenteren. Hun eigen diversiteit kunnen ze al niet goed handelen, je hoort bijna nooit een Limburgs of Gronings accent op de televisie. (-) Hilversum is als het Vaticaan, ze leven in hun eigen wereld. Ik kan niet klagen over kijkcijfers, op zondagavond keken één miljoen mensen naar mijn programma. Het is jaren rond de 700 duizend geweest. Ik word afgerekend op 2.000 van die kastjes, die allemaal staan bij mensen die niet op mij lijken. So be it. Ik maak geen programma’s speciaal voor Surinaamse kijkers, ik maak ze voor alle Nederlanders. Die kastjes zijn niet mijn probleem, het is het probleem van Hilversum. Zij willen een divers publiek bereiken, maar ze weten niet naar welke programma’s niet-witte Nederlanders kijken.”

Raymann wijst naar de commerciële omroepen, waar etnische diversiteit een stuk vanzelfsprekender lijkt. “Bij de commerciëlen hebben ze het beter door dan bij de publieke omroep. Daar gaat het organischer. Humberto, John Williams en Jandino trekken veel kijkers. Met programma’s waar gewoon veel mensen naar kijken, het hoeft allemaal niet zo geforceerd als het over diversiteit gaat. Ik heb dit ook al gezegd tegen de mensen van de NPO.”

In dezelfde interviewreeks vertelde RTL-presentator Diana Matroos, vorig jaar, dat ook bij RTL het diversiteitsbeleid nog niet is wat het zou moeten zijn. RTL-hoofdredacteur Harm Taselaar liet in een reactie op dat interview weten dat hij ‘een werkgroep in het leven wil roepen die de hoofdredactie kan adviseren hoe de diversiteit kan worden verbeterd’.