Rio kan weleens aan vooravond van een Olympisch fiasco staan

Nog een maand en dan beginnen de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ondertussen wil het met de opbouw nog steeds niet vlotten, om over de veiligheidsproblemen en zika nog te zwijgen.

Brazilië verkeert in een crisis. Een economische crisis die veroorzaakt is door de lage olieprijzen en de hoge kosten van de Spelen van 2016. Rio zelf heeft een schuld van twintig miljard dollar bij de federale Braziliaanse overheid. Daar komen nog eens leningen van banken en internationale fondsen ter hoogte van tien miljard dollar bij. Die waren bedoeld om Rio uit de crisis te trekken, tot dusver zonder al te veel succes. Bij die economische crisis kwam onlangs ook nog politieke instabiliteit bij, nu president Rousseff is afgetreden in verband met corruptiebeschuldigingen. Dat maakt dat het land in een wurggreep van besluiteloosheid verkeert. Tegelijkertijd staat het Zuid-Amerikaanse land aan de vooravond van de Spelen, maar Rio is nog een grote bouwput, waarbij de meeste gebouwen voor de Spelen niet op tijd af lijken te zijn.

En dan steekt nu ook nog eens het zika-virus de kop op, dat steeds meer topsporters doet overwegen de Olympische Spelen aan zich voorbij te laten gaan. De Braziliaanse autoriteiten zien daar overigens geen reden toe. Volgens hen zijn er genoeg maatregelen genomen en is het bovendien winter in Zuid-Amerika als de Spelen plaatsvinden, waardoor er minder muggen zullen zijn. Honderden Braziliaanse artsen adviseren in een open brief desondanks de Spelen uit te stellen.

Toch zijn het vooral de financiële problemen die de autoriteiten van Rio de Janeiro hoofdbrekens bezorgen. De openbare diensten zijn niet meer in staat om de salarissen van ambtenaren te betalen en ook ziekenhuizen beschikken niet meer over alle medische attributen om adequate zorg te kunnen bieden. Verschillende ziekenhuizen moesten noodgedwongen al de deuren sluiten, zo weet de Britse krant The Telegraph. In het onderwijs is achterstallig loon schering en inslag. Niet voor niets verbaast menige Braziliaan zich over het feit dat het welzijn van het eigen volk achter het belang van de Spelen wordt gesteld, te meer daar de opbrengsten van de Spelen niet bij de lokale bevolking zullen landen. Grote investeringsprojecten, bijvoorbeeld in het kader van de infrastructuur, worden daar uitgevoerd waar ze ten goede komen aan de rijke buurten.

Om de financiële problemen toch het hoofd te kunnen bieden, heeft Rio noodsteun gevraagd aan de Braziliaanse overheid. Die lijkt er ook te komen en wel in de vorm van een lening ter hoogte van bijna 900 miljoen dollar. Dat geld is bedoeld om de veiligheid op de Olympische Spelen te kunnen verbeteren. Dat is waarschijnlijk ook hard nodig, want de veiligheid van de atleten en toeristen die naar de Olympische Spelen in Rio komen is alles behalve gegarandeerd. Door het ontbreken van goede bewegwijzering is er een reëel risico dat bezoekers de veilige gebieden van de stad onbedoeld verlaten. En dat is gevaarlijk omdat schietpartijen tussen drugsbendes aan de orde van de dag zijn in Rio. Daarom zullen de Spelen in Rio begeleid worden door circa 85.000 politiemensen en soldaten. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in London was er sprake van de helft van dat aantal.