Spring naar de content

Het mysterie rond de IJslandse klap die niet IJslands is

We zullen het EK van IJsland altijd herinneren om drie dingen: de lange inworpen van aanvoerder Aron Gunnarsson, de uitschakeling van Engeland en de IJslandse vikingkreet, het ritueel dat haast continu op de tribune tot uitvoering werd gebracht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

En laat nu juist die laatste gouden eigenschap van de IJslanders, zijn oorsprong helemaal niet in het Scandinavische land hebben. De NOS wist het massale ritmische geklap al te herleiden tot de IJslandse voetbalclub Starnjan FC. Die ploeg – de toenmalige kampioen van het eiland – reikte in 2014 tot in de derde voorronde van de Europa League. In de tweede ronde ontmoetten de IJslanders het Schotse Motherwell. In Schotland hoorden de fans van Starnjan het geklap voor het eerst, waarna ze het overnamen.

Poznan
Zijn de tribunes van Fir Park van Motherwell FC, uitkomend in de Schotse Premier League, dan de bakermat van de vikingkreet? Vooropgesteld, bij het ontstaan van ieder nieuw fanliedje of supportersinteractie bestaan veel kanten en partijen die claimen de eerste te zijn. Uitzonderingen als de Poznan en de Mexicaanse Wave daargelaten.

In het originele IJslandse verhaal zouden de fans van Starnjan hun ‘huh’-kreet hebben geïnspireerd op die van de Schotse fans van Motherwell. Die deden hem voor de eerste keer in 2013 tegen Celtic. Zij hadden zich weer laten inspireren door de film 300, waarin de Schotse acteur Gerard Butler speelt.

Middlesbrough
Maar er is een kink in de kabel rond deze lezing. Fans van het Engelse Middlesbrough claimen de klapzang eerder te hebben bedacht en uitgevoerd. In plaats van ‘huh’ schreeuwden de Teesiders in hun oefenprogramma voorafgaand aan het seizoen 2013/2014 ‘tee!’.

Frankrijk
Problem solved, zou je zeggen. Nee! Volgens The Knowlegde, een sportrubriek van The Guardian, ligt de oorsprong van het ritmische klappen in de Franse competitie. Daar zouden voetbalsupporters, en fans van RC Lens in het bijzonder al decennialang klappen. Het is wachten op de eerste documentaires in de stijl van Andere Tijden Sport die in de krochten van het Franse voetbal op zoek gaan naar de bejaarde persoon die voor de eerste keer klapte met een schreeuw erbij. We zijn benieuwd.

Tot dan is het genieten van het vermoedelijke origineel en de bekende variant van IJsland.

Onderwerpen