Spring naar de content

Opdoeken, die bibliotheken!

Sinds de jaren zeventig heeft de ontlezing in Nederland flink toegeslagen. Hoe zorgen we dat het boek weer populairder wordt? Schaf om te beginnen de bibliotheken af, dan is er met het vrijgekomen geld heel wat mogelijk, betoogt De Feitenfirma.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In 2015 publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) een rapport met de titel Media: Tijd in beeld – Dagelijkse tijdsbesteding aan media en communicatie. De definities uit dat rapport zouden nog eens kritisch tegen het licht gehouden moeten worden. Zo wordt ‘internetten’ beschouwd als iets anders dan lezen. Natuurlijk is het waar dat internetgebruik, vooral door jongeren, vaak neerkomt op het kijken van filmpjes. Dat brengt me op een vraag die ik al ruim vijftig jaar geleden stelde: waartoe dient lezen? Ik zou zeggen: voor kennisoverdracht en ontspanning.

In mijn jeugd werd het lezen van strips abject gevonden. Toch heb ik met heel veel klassiekers kennisgemaakt door het lezen van zogenaamde Classics: stripverhalen waarin van oorsprong tekstuele werken grotendeels in beeld werden verteld. Mijn ouders hadden een speelgoedwinkel waar Classics werden verkocht en ik verslond ze. Maar ik was ook lid van de bibliotheek en las eveneens veel ‘gewone’ boeken.

Het hele artikel leest u hier op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.