Spring naar de content

Duitsland is verdeeld: moest de Afghaanse aanslagpleger dood?

— Renate Künast (@RenateKuenast) 18 juli 2016

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Op Twitter regent het negatieve reacties. ‘Een bloedbad in Duitsland en dit is een van de eerste vragen die je hebt’, vraagt iemand zich af. Een ander stelt dat mevrouw Künast eerst moet denken en dan pas moet tweeten. De reactie van de Beierse politie is misschien nog wel het krachtigst. ‘Een tweet met vraagtekens is op dit moment niet gerechtvaardigd’, laat de Polizei Oberbayern Süd via het eigen Twitterkanaal weten.

Künast reageert op haar beurt weer op de tweet van de Duitse politie. ‘Beter vraagtekens dan uitroeptekens’, stelt ze. ‘Maar bedankt voor de reactie’, volgt in hetzelfde bericht. Het betuigen van haar medeleven viel door de golf van verontwaardiging ietwat in het niet. Andere politici reageerden terughoudend, in afwachting van meer informatie.

De Duitse autoriteiten waarschuwden al langer voor een aanslag in het land. Na iedere aanslag in Frankrijk werd daar nog maar eens op gewezen. Bij de aanslag gisterenavond raakten vier mensen zwaargewond. Na zijn daad ging de dader ervandoor. Toen hij bij zijn vlucht ook agenten aanviel, schoten zij hem dood. Het motief van de jonge Afghaan wordt onderzocht. Volgens een getuige riep hij ‘Allahu akbar‘ (god is groot). Op zijn kamer is een vlag van IS gevonden.

Onder de gewonden zijn Chinese toeristen. De toestand van één van hen is kritiek. Of het handelen van de politie nu wel of niet goed is geweest, erg gepast mogen de vraagtekens van Künast niet worden genoemd.

Onderwerpen