Spring naar de content

Binnenkort: spelenderwijs Irakese gevangenen martelen

Hoe bizar het ook klinkt: het is over een poosje mogelijk om zelf Irakese gevangenen te verhoren, American style. Vijf afstudeerders van de Carnegie Mellon University en New York University ontwikkelden een videospel – met een ethisch doel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De vijf studenten, die vanwege het heikele onderwerp anoniem willen blijven, vertelden hun verhaal aan het medium The Atlantic. Het idee om het videospel te ontwikkelen ontstond nadat in 2014 een rapport over de verhoortechniek in Irakese gevangenissen van de CIA vrijgegeven werd. Tijdens het verhoor van Irakese gevangenen in onder meer Camp Bucca werden technieken gebruikt als waterboarding (het bedekken van het gezicht met een vochtige handdoek en het gieten van water over deze handdoek, zodat de gevangene het gevoel heeft dat hij verdrinkt), het dagen achter elkaar wakker houden van de gevangene en rectaal toedienen van voeding.

Camp Bucca staat bekend om de grote hoeveelheid IS-strijders (in spé) die er onvrijwillig tijd doorbrachten, onder wie Abu Bakr al-Baghdadi, de beruchte oprichter van Islamitische Staat. Er wordt zelfs over beweerd dat Camp Bucca de voornaamste reden is dat Islamitische Staat bestaat.

Nadat deze brute bevindingen over de ondervragingen naar buiten werden gebracht zijn de vijf studenten aan de slag gegaan met een videospel dat de speler de mogelijkheid geeft zelf deze verhoortechniek toe te passen. Het doel: een ervaring creëren die de mensen zo dicht en oncomfortabel mogelijk bij de mishandelingen in Camp Bucca brengt. In het spel kruipt de speler in de rol van een Amerikaanse militair die gestationeerd is in de gevangenis. De speler communiceert met de Irakese gevangenen, die gekleed zijn in het welbekende gele overal en een zwarte zak over het hoofd dragen. De speler ondervraagt de gevangenen waarbij ze kunnen kiezen tussen technieken zoals het eerdergenoemde waterboarding of elektrocutie. De ondervrager kan de gevangene zelfs vermoorden. De makers van het spel hopen een punt te maken. Ze staan niet positief tegenover de manier van handelen van de CIA.

The Atlantic stelt dat het rapport over de ondervragingstechnieken wellicht relevanter dan ooit is. Hoewel Obama de gruwelijke verhoortechnieken vrijwel meteen verbood, heeft Donald Trump aangegeven dat hij waterboarding als ondervragingstechniek totaal geen probleem vindt. In reactie op een opmerking van John Brennan, directeur van de CIA, die aangaf absoluut geen gebruik te willen maken van waterboarding, ook niet als de president hem dat opdroeg. Trumps reactie: “I think we absolutely need it, we should have it, and if we can, we should have worse.”

Het spel wordt naar verwachting eind dit jaar gelanceerd.

Onderwerpen