Spring naar de content

België reageert allergisch op ‘ziekelijk racisme’

Racisme zonder schaamte, kopt het Belgische dagblad De Morgen vandaag in hoopvol wit op een rouwig zwarte voorpagina. Politici zijn geschokt, columnisten ziedend. Als door een wesp gestoken reageert België op een alarmerende reeks reacties op Facebook – reacties die in het tijdperk van Facebook en Twitter aan de orde van de dag zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Maandag berichtten diverse Vlaamse media over de dood van een Marokkaanse jongen (15) uit Genk. Ramzi Kaddouri komt om na een ongeluk met een quad in Marokko. Onder meer Het Belang van Limburg verspreidt het nieuws, waaronder op de eigen Facebookpagina. Het reactiepanel stroomt vol, het ene bericht nog hatelijker dan het andere: ‘Sinds wanneer is een geitenneuker een Vlaming?’, ‘Makakken zijn geen Vlamingen. Dat zijn inteeltapen die geen respect hebben voor onze cultuur’, ‘Weer één minder, spijtig dat er geen twee op zaten’, ‘Een smerige moslimrat, daar hebben we geen enkel verlies aan’.

Nog overweldigender dan de Facebookreacties, die de Vlaamse krant overigens van de pagina verwijderde, zijn de daaropvolgende reacties.

Minister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois: “De bijwijlen hatelijke reacties op de sociale media tonen aan dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerschap en een inclusieve samenleving te komen. Mensen die een dergelijke kwetsende taal hanteren, zouden maar eens in de spiegel moeten kijken.”

Wim Dries, de burgemeester van Genk: “Dit is ranzig en tart elke verbeelding. Dit kunnen we niet zo laten.”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken,van de Vlaams-nationalistische partij N-VA: “Als je plezier hebt in de onschuldige dood van een kind, ben je ziek. Zo. Ziek. Medeleven ad familie.”

Brussels parlementslid Yamila Idrissi van de Vlaamse sociaaldemocratische partij: “Vlaanderen anno 2016. Zum kotsen.”

Minister voor Cultuur, media en jeugd Sven Gatz: “Weerzinwekkend. Ziekelijk racisme. Deze mensen moeten geholpen worden maar kunnen/willen dat wellicht niet.”

Politica Zuhal Demir van de Vlaams-nationalistische partij N-VA: “Ik lees reacties op sociale media die mensonwaardig, crapuleus, degoutant en walgelijk zijn. Hoe pijnlijk moet dat zijn voor de familie van de jongen? Als Limburgers kunnen we zulke reacties toch niet pikken? Kan er nergens een klacht worden neergelegd?”

Pianist en componist Miguel Wiels: “Schan-da-lig! Bende onnozelaars.”

Tine Peters, journalist bij De Morgen: “Want welke onverlaat wenst er een kind dood in 140 tekens?”

Communicatieadviseur van de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets Youssef Kobo: “Wansmakelijke reacties.”

Danser en schrijver Ish Ait Hamou: “Ik hoop dat de samenkomst van de verschillende stemmen uit verschillende hoeken luider hebben geklonken dan de stemmen van de mensen, die door een gebrek aan liefde, op een trieste en afschuwelijke manier hebben gereageerd op de dood van jullie zoon/broeder/neef/vriend Mohammed.”

De allergische reactie van België op het ongebreidelde racisme dat op Facebook is tentoongespreid, roept vage herinneringen op aan de reacties die in 2015 verschenen op het nieuws dat 700 bootvluchtelingen een verdrinkingsdood stierven. Daarover schreef RTL-nieuwslezer Roelof Hemmen (op de website van RTL verscheen een groot deel van de reacties): “Er waren veel meer meelevende reacties, godzijdank. Maar er was zoveel vuiligheid, dat de redactie de reageerknop heeft uitgezet.”

Het Belang van Limburg heeft de reacties inmiddels verwijderd. Berichten verwijderen, de reageerknop uitzetten – is dat dan nog het enige werkende medicijn?

Onderwerpen