Hoe Nederland een grote speler op de online drugsmarkt werd

De functie van het internet als illegale marktplaats kreeg voor het eerst grootschalige aandacht door de opkomst en ondergang van Silk Road, de grote webwinkel op het zogenaamde dark web. Nadat Silk Road door de FBI in oktober 2013 werd gesloten, begonnen copycats binnen no time de leegte op te vullen. Onderzoeksorganisatie RAND constateert dat er vandaag de dag ongeveer 50 cryptomarkets zijn die drugs verhandelen. Onder meer Nederland blijkt een belangrijke aanbieder op deze websites, stelt RAND.

Uit het onderzoek van RAND blijkt dat het internet, net als vele andere markten, ook voor de drugshandel tot nieuwe zakenmodellen heeft geleid. Dat blijkt uit het gegeven dat Silk Road goed was voor een maandelijkse drugsomzet van meer dan 7 miljoen dollar.

Nadat Silk Road werd opgedoekt, sprongen andere aanbieders in het gat, waarbij drie markten als grote winnaars uit de successieoorlog kwamen; de websites AlphaBay, Nucleus en Dreammarket bevatten ongeveer 65 procent van de huidige drugsadvertenties, waarbij volgens RAND de totale maandelijkse omzet minimaal 12,6 miljoen euro bedraagt, terwijl de maximumschatting voor de maandelijkse drugsomzet op alle cryptomarkten uitkomt op 22,1 miljoen euro. “Cannabis is daarbij wereldwijd goed voor de hoogste omzet met 31 procent van de totale drugshandel, gevolgd door opwekkende middelen (24 procent, waaronder cocaïne en amfetamine), xtc-achtige drugs (16 procent, waaronder xtc en mdma), psychedelica (8 procent) en opioïden (6 procent, inclusief heroïne)”, aldus de onderzoekers.

RAND constateert voorts dat drugsverkopers op cryptomarkten vanuit tientallen verschillende landen lijken te opereren. Verkopers die aangeven dat ze vanuit de Verenigde Staten drugs verzenden, zijn goed voor 36 procent van de totale drugsomzet op het web. Verkopers die aangeven dat ze vanuit Nederland handelen genereren 8 procent van de totale drugsomzet. Per hoofd van de bevolking is die omzet 4,5 keer zo groot als die van marktleider Verenigde Staten. Dat is, zo de onderzoekers, niet verwonderlijk gezien de belangrijke rol van Nederland in de productie en doorvoer van drugs in Europa. Nederlandse verkopers lijken zich te specialiseren in twee soorten drugs, te weten xtc en aanverwante producten (circa 50 procent) en opwekkende middelen, zoals amfetamine (ongeveer 25 procent).

Dit zou volgens RAND een weerspiegeling zijn van de rol van Nederland in de productie van deze typen drugs. “Online verkopers hebben redelijk eenvoudig toegang tot deze middelen en het is bovendien winstgevend vanwege de korte afstand tot productie. Stoffen zoals mdma kunnen goedkoop in eigen land worden geproduceerd en vervolgens tegen hogere (internationale) prijzen worden doorverkocht. Deze specialisatie is zelfs nog duidelijker als men enkel kijkt naar groothandelhoeveelheden”, zo laat RAND weten.

Van alle opbrengsten voor Nederlandse advertenties boven de 1,000 dollar wordt 82 procent gegenereerd door xtc-achtige drugs en opwekkende middelen. In de verkoop van cannabis op cryptomarkten blijkt Nederland slechts een marginale rol te spelen. Cannabis zorgt slechts voor 10 procent van de totale Nederlandse drugsomzet via cryptomarkten. “Nederlandse verkopers verzenden ongeveer 11 kilo per maand, slechts 2 procent van de totale omzet voor cannabis die wij hebben vastgesteld op cryptomarkten.”