Spring naar de content

Wetenschappers, doe meer onderzoek op vrouwen

Wetenschappers vragen om bij onderzoek naar ziektes en geneesmiddelen meer aandacht te besteden aan verschillen tussen mannen en vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

‘Als de dokter je een geneesmiddel voorschrijft, is het goed mogelijk dat het nooit specifiek op vrouwen is getest’, zegt de Amerikaanse biomedicus Deborah Clegg. Een internationaal team wetenschappers vraagt in het vakblad Cell Metabolism meer aandacht voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in medisch onderzoek.

‘Het meeste onderzoek wordt op mannen uitgevoerd’, zegt Clegg. ‘Of dat nu bij muizen, honden of mensen is. Dat gebeurt vanuit de veronderstelling dat mannen en vrouwen gelijk zijn.’

Dat is niet zo. Eén van de redenen waarom vrouwen geen populaire proefkonijnen zijn, is hun fluctuerende hormoonspiegel. Die kan een impact hebben op het onderzoek. Dat is lastiger, maar wel relevant, want hormonen beïnvloeden allerlei biologische processen, ook de manier waarop het lichaam op een geneesmiddel reageert. Geneesmiddelen die prima werken in mannen doen dat daarom niet automatisch ook in vrouwen, en vice versa.

Worden vrouwen toch ingeschakeld als proefpersoon, dan schiet de analyse van de resultaten vaak tekort. ‘Vaak wordt geen rekening gehouden met hoe oud ze zijn, of ze in de menopauze zijn of de pil nemen’, zegt Clegg.

Door te weinig onderzoek te doen op vrouwen, of gegevens onvoldoende grondig te analyseren, levert medisch onderzoek informatie op die voor geen van beide geslachten relevant is, klagen de onderzoekers.

Onderwerpen