Spring naar de content

Hoe een Pakistaanse vrouw afval omtovert tot huizen

In Karachi, de grootste stad van Pakistan, wordt dagelijks zo’n 12 duizend ton afval geproduceerd. Een systematische methode voor afvalwerking is er niet en veel afval wordt daarom in de buitenlucht verbrand. De stoffen die daarbij vrijkomen zijn zeer schadelijk voor de volksgezondheid en het milieu.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

Nargis Latif zag het als haar missie de situatie te verbeteren en begon 22 jaar geleden daarom met het Gul Bahao project. Naar eigen zeggen legt zij heel haar ziel en zaligheid in het project. Al het afval kan hergebruikt worden en niets zou onbruikbaar zijn.

Het project begon met een team van 70 mannen die Latif hielpen in Karachi afval te verzamelen. In 2004 werd er een onderzoekscentrum gebouwd waar simpele en goedkope technieken worden bedacht om te recyclen en het milieu te verbeteren.

Gul Bahao produceert bruikbare producten om te verkopen, maar bouwt van afval ook huizen, mobiele toiletten, veevoer, compost, en waterzuiveringsmethodes. In 2005 werden er ‘chandi ghars’, geprefabriceerde verplaatsbare huisjes, gebouwd voor slachtoffers van de aardbeving. Er zijn inmiddels ruim 150 van deze gebouwen gemaakt en deze zijn verspreid over heel Pakistan.

De chandi ghar. Foto: Faras Ghani / Al Jazeera
De chandi ghar. Foto: Faras Ghani / Al Jazeera

Ongeveer 60 procent van de financiering komt uit de verkoop van de producten en het verkopen van gesorteerd afval aan fabrieken. Het vinden van financiële steun is moeilijk. Volgens Latif denken veel mensen dat Gul Bahao geen hoogstaand onderzoek doet. Ze vraagt aandacht en waardering voor haar werk, want wanneer mensen erkennen dat uit elk stukje afval wat bruikbaars gemaakt kan worden is haar missie volbracht.

Onderwerpen