Europol gaat op terroristenjacht in Griekse vluchtelingenkampen

De Europese politiedienst Europol gaat een team van dertig anti-terreurexperts naar Griekenland sturen in een poging om jihadisten te ontmaskeren. Die zouden zich bevinden onder de 60.000 vluchtelingen die in Griekenland vastzitten, zo weet de Franse nieuwszender France 24 te melden.

Vorige maand nog verscheen een rapport van Europol dat stelde dat er geen bewijs was dat terroristen systematisch vluchtelingroutes naar de EU infiltreren. Daar zou slechts sporadisch sprake van zijn geweest. Extremistische ronselaars in Europa, waaraan Syrische vluchtelingen ten prooi kunnen vallen, zouden het grote gevaar vormen.

De actie van Europol volgt op een artikel in The New York Times, waarin ene Harry Sarfo vanuit een gevangenis in het Duitse Bremen vertelt hoe IS werkt aan een wereldwijd netwerk. “Een man zei dat er een heleboel mensen in Europese landen wachten op orders om Europeanen aan te vallen,” aldus Sarfo, die wilde vechten in Syrië en Irak maar door IS terug werd gestuurd naar Duitsland. Sarfo werd benaderd door agenten van IS die behoorden tot een inlichtingeneenheid van terreurgroep Islamitische Staat en die in het Arabisch bekendstaan als de Emni: een combinatie van een interne politiemacht en een extern opererende inlichtingendienst. Hun streven is het exporteren van terreur naar het buitenland, zo blijkt uit duizenden pagina’s aan verhoren van Franse, Belgische, Duitse en Oostenrijkse inlichtingendiensten die The New York Times in zag.

Sommige leden van de terroristische groepering die achter de aanslagen in Parijs in november 2015 en Brussel in maart 2016 zit, waren EU-burgers die naar Syrië waren afgereisd om militaire training van IS te verkrijgen. Na afloop van de training wisten ze door zich voor te doen als vluchtelingen terug naar Europa te komen met het doel aanslagen te plegen.

De door Europol geselecteerde deskundigen zullen trachten personen te identificeren die dreigen te radicaliseren in Griekse kampen op het vasteland van Griekenland. Eerder dit jaar stuurde Europol al teams naar speciale detentiecentra waar asielaanvragen worden verwerkt op de Griekse eilanden. Ook daar was het doel van de missie om radicale elementen te identificeren.

Om redenen tot radicalisering weg te nemen heeft de Griekse regering al beloofd de centra met de meest erbarmelijke leefomstandigheden te sluiten en te vervangen door beter functionerende. Dat zou volgens de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas geen probleem mogen zijn, nu er niet meer sprake is van een influx van vele duizenden vluchtelingen per dag, zoals op het hoogtepunt van de crisis, vorig jaar. Wel merkt Mouzalas op dat er recentelijk weer een stijging in het aantal vluchtelingen zichtbaar is en er iedere dag tussen de 80 en 100 in Griekenland aankomen.