Spring naar de content

Dit nieuwe fossiel leert ons meer over vliegende dino’s

In de Argentijnse provincie Chubut werden in september 2015 resten van een onbekend soort pterosauriër – een vliegend reptiel – gevonden. Argentijnse wetenschappers presenteerden dinsdag een onderzoek naar dit fossiel en leren ons daarmee meer over de evolutie van vliegende diersoorten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Ze vlogen ongeveer 66 miljoen jaar geleden rond: de pterosauriër was een reptiel en familie van de dinosauriër. Met hun lange staarten en vleermuisachtige vleugels waren deze dieren, naast insecten, de eerste wezens die het prehistorische landschap vanuit de lucht konden aanschouwen. De ontdekte telg uit de familie pterosauriërs doopten wetenschappers ‘Allkaruzen Koi’, wat zoiets als ‘oeroude hersenen’ betekent in de Patagonische inheemse taal Tehuelche.

Wetenschappers wisten al eerder een kort- en langstaartige soort van de pterosauriërs te onderscheiden. De twee soorten pterosauriërs bestonden uit negen families en hadden daarnaast nog talloze ondersoorten. De Argentijnse Allekaruzen Koi is een nieuwe ondersoort. Beide families pterosauriërs waren erg verschillend. Zo is bijvoorbeeld de botstructuur en de anatomie van de hersenen bij beide soorten anders. Zowel het gedrag als leefstijl van het dier zou iets zeggen over de evolutie van de vleugels en het vliegen.

Met name de schedel van de nieuwe soort is volgens de onderzoekers erg goed bewaard gebleven. Zo weten we dat de Argentijnse nieuwkomer zich via de binnenkant van zijn oren stabiel in de lucht hield.

Foto: Flickr | Helder da Rocha (niet het ontdekte fossiel)