Spring naar de content

Nog 53 dagen en de winst van Trump wordt aannemelijker

De Amerikaanse verkiezingen komen dichter en dichterbij. Hillary Clinton of Donald Trump: de keuze voor de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten maakt onderdeel uit van een ongekend spektakel. HP/De Tijd zit twee maanden lang boven op de peilingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Donderdag 15 september 2016, nog 53 dagen
A bad day at the office. De beleidsmedewerker of pr-deskundige die voorstelde om Hillary Clintons longontsteking onder het tapijt te schuiven, zal bij het bekendmaken van de wekelijkse peilingen van de Amerikaanse verkiezingsrace even hebben moeten slikken. Trump profiteert en staat bijna gelijk.

Iedere week lijkt de gedachte te groeien dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november kan winnen. De Amerikaanse media schrijven over The Trump Surge (Trump’s golf – red.) wanneer het gaat over de verschillende peilingen waaruit naar voren komt dat hij verschillende swing states kan winnen. Volgens de wekelijkse peiling van CNN pakt Trump op dit moment zowel Ohio als de belangrijke staat Florida. Volgens de peilingen van Real Clear Politics, dat alle peilingen opslaat, is de voorsprong van Clinton met bijna een procentpunt gedaald. Trump staat nog maar 2,3 procent achter, en hijgt in Clintons nek. De interactieve infographic is hier te vinden.

Credit: Real Clear Politics
Credit: Real Clear Politics

McCain 
Over minder dan zes weken gaan de Amerikanen naar de stembus en ze zijn zich nu aan beraden over hun keuze. Midden-september is, als je naar het recente verleden kijkt, een cruciale periode in de verkiezingen. Daar weet John McCain alles van. De republikeinse kandidaat staat in 2008 voor op zijn democratische rivaal Barack Obama. Maar dan knapt de economie op 15 september 2008 en McCain houdt te lang vast aan zijn game plan. Hij herstelt nooit meer en verliest de verkiezingen van Obama.

Grillig
Het kamp-Clinton wil dat scenario koste wat het kost voorkomen, maar dan moeten het zichzelf opnieuw uitvinden. De ‘verzwijg en heers’-strategie – of het nu een geknutselde mailserver of een longontsteking is – werkt niet. Het verklaart de grilligheid in de peilingcurve van Clinton. Bij ieder schandaaltje daalt het aandeel-Clinton, waar Trump veel stabieler is.

Het is een tight ball game zoals de Amerikanen het zo mooi kunnen verwoorden. Zowel Clinton als Trump zal de komende weken op de toppen van hun tenen moeten lopen. Want de strijd is allesbehalve beslist.

De vorige aflevering van deze rubriek is hier te lezen.