Spring naar de content

Hoe de veranderende moraal vraagt om een emoji met hoofddoek

Het plan van de 15-jarige Rayouf Alhumedhi voor een hoofddoekemoji is hartverwarmend. Alleen staat er tussen het idee en de realisatie een heel cordon aan regeltjes en bureaucratische rompslomp. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Kijkt u eens in uw lijst met emoji’s. Laat u niet overvallen door het aantal. Want, het zijn er veel. Aubergines, knipogende smiley’s en nationale vlaggen; het kan niet op. Toch is het scala volgens de 15-jarige Rayouf Almumedhi uit Berlijn niet volledig. Er moet namelijk nog een emoji bij van een vrouw met een hoofddoek. Een Indiër met een tulband en een Aziaat met een traditioneel hoofddeksel zijn present tussen de kleurige poppetjes, maar een moslima met een traditionele hijab ontbreekt nog.

Samen met journaliste Jennifer Lee en medeoprichter van Reddit, Alexis Ohanian, schreef de in Saudi-Arabië geboren Almumehdi een voorstel, dat uitvoerig werd opgepikt door internationale media. Een interview met de BBC legde daarentegen een valkuil voor het wonderlijke project bloot. Het gaat nog wel even duren voor we de emoji kunnen gebruiken, omdat het voorstel eerst langs de hoge heren van Unicode moet.

Consortium
Het Unicode Consortium – zoals je het volledig schrijft – is een kerngroep die aan het eind van de jaren tachtig is ontstaan. Het consortium beheert de Unicode, een internationale standaard voor codering van grafische tekens en symbolen in binaire codes. Dus als je iets taalkundigs of qua symboliek wilt toevoegen aan de mogelijkheden van het toetsenbord, moet je bij deze groep zijn. Techreuzen als Google, Apple, Adobe en Microsoft zijn aangesloten leden bij Unicode. Sinds het ontstaan de emoji’s in 1999 in Japan keurt het Unicode Consortium voorstellen voor nieuwe exemplaren.

Moraal
De laatste versie – nummer negen – van dit jaar telt rond de tweeduizend emoji’s. De versie daarvoor was revolutionair. Voor het eerst was het mogelijk emoji’s met verschillende huidskleuren te versturen. Al kwamen er deze zomer ook genoeg veranderingen aan te pas. Zo verdween de pistool-emoji van alle iPhones – die veranderde in een waterpistool – en werd er een regenboogvlag-emoji aangekondigd.

Unicode nummer tien biedt volgende zomer hopelijk een nieuwe emoji die door de veranderende moraal van de (digitale) samenleving is ontstaan. Dan staat er tussen de man met de tulband en de Aziaat een trotse moslima met een hijab.