Spring naar de content

De pil verhoogt de kans op een depressie

Vrouwen zullen in de regel bekend zijn met de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen. Je kan er dik van worden, er bestaat kans op acne, rug- en hoofdpijn en vermoeidheid. Maar dat zijn niet de enige bijwerkingen, blijkt uit nieuw onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers toonden aan dat het slikken van een anticonceptiepil de kans op depressie kan verhogen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Aan het onderzoek deden meer dan een miljoen Deense vrouwen tussen de 15 en 34 jaar mee. De mentale gezondheid van deze vrouwen tijdens het slikken van anticonceptiemiddelen is maar liefst dertien jaar gevolgd en vergeleken met vrouwen die de pil niet gebruiken. De onderzoekers concludeerden dat vrouwen die een gecombineerde anticonceptiepil gebruiken 23 procent meer kans hebben om depressief te worden.

De gecombineerde pil is de meest gebruikte anticonceptiepil ter wereld, bestaand uit een combinatie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen. Oestrogeen zorgt er voor dat de menstruatie voorspelbaar wordt, progestageen zorgt er voor dat je niet zwanger kan worden tijdens het slikken van de pil. De onderzoekers vergeleken het percentage vrouwen dat anti-depressiva slikt, terwijl zij gebruik maken van een anticonceptiepil, met het aantal vrouwen dat de medicatie slikt terwijl zij geen anticonceptiepil gebruiken.

Vrouwen die de zogenoemde mini-pil gebruiken, een pil zonder het vrouwelijke hormoon oestrogeen, hebben liefst 34 procent meer kans hebben om depressief te worden volgens de conclusie van het onderzoek. Tieners dragen het hoogste risico met zich mee (een toename van 80 procent kans op een depressie) wanneer ze de gecombineerde pil slikken. Alternatieven op de pil, zoals het spiraaltje en de anticonceptiering, zouden nog een veel hoger risico op depressie met zich meedragen.

In 2013 gebruikte ongeveer 37 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 45 jaar de pil. Vooral onder vrouwen van 18 tot 25 jaar is deze vorm van anticonceptie populair; ruim zes op de tien jonge vrouwen slikten de pil, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.