Spring naar de content

Wil Julian Assange ons iets vertellen?

Een drietal cryptische tweets, gisteren verstuurd vanaf het officiële Twitteraccount van WikiLeaks, houden de gemoederen op internetfora en in de Amerikaanse media flink bezig. Het grote speculeren is begonnen: gaat klokkenluider Julian Assange iets openbaren?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Drie cijfer- en lettercombinaties, aangeduid als zogenaamde ‘voorzorgsmaatregelen’, en de mededeling dat de Australiër Julian Assange is afgesneden van het internet door een partij van de staat. Wat is hier aan de hand?

Pentagon
Julian Assange verblijft inmiddels meer dan vier jaar op de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De klokkenluider van WikiLeaks houdt zich daar schuil omdat hij vreest voor uitlevering aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen wegens het openbaren van (staats)geheime informatie. Op de ambassade is Assange in afwachting van een verhoor over een aanklacht die tegen hem is gedaan in Zweden. Dat verhoor vindt plaats op 14 november.

Zes jaar geleden bracht Assange via klokkenluiderscollectief WikiLeaks honderdduizenden pagina’s van geheime Amerikaanse staatsinformatie naar buiten in samenwerking met onder meer de New York Times, the Guardian en Der Spiegel. Uit de informatie kwamen allerlei zaken aan het licht over het handelen van het Pentagon tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Clinton-campagne
Tijdens een video-conferentie in Berlijn zei Assange dat er weldra documenten zouden worden vrijgegeven door WikiLeaks die van belang zijn voor de presidentsverkiezingen, die op 8 november zullen plaatsvinden. Gisteren lekte WikiLeaks fragmenten uit privé-toespraken van Hillary Clinton aan Goldman Sachs na haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, waarvoor ze 200.000 per speech ontving.

Aan de hand van duizenden e-mails van haar woordvoerder John Podesta, die de afgelopen weken werden geopenbaard door WikiLeaks, gaf het collectief al een kijkje in de campagnestrategie van Hillary Clinton. Het team van de Democraten vergelijkt de gelekte documenten van WikiLeaks met het Watergate-schandaal dat in 1974 leidde tot het aftreden van president Richard Nixon. Glen Chaplin, een woordvoerder van de campagne, vertelde CNN: “We zijn getuige van wederom een poging om privé-documenten te stelen om zo de verkiezing te beïnvloeden.”

Dood
Assange heeft beloofd belangrijke informatie te openbaren, WikiLeaks zegt dat hij is afgesneden van het internet, en deelt cryptische voorzorgsmaatregelen waar de naam van John Kerry in wordt genoemd. De Amerikaanse website Gizmodo.com schrijft dat Assange in ieder geval niet dood is, in tegenstelling tot wat op Twitter en fora wordt beweerd. (Niet veel later tweette een vrijwilliger van WikiLeaks een foto van zichzelf met Assange om dat te bewijzen.)

En tweede speculatie vindt plaats rondom Kerry, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, zo schrijft opinieweekblad Time. Zo tweette Roger Stone, een voormalige adviseur van presidentskandidaat Donald Trump:

Wat (en of) Assange en WikiLeaks precies willen vertellen; het blijft speculatie. Een keihard feit is dat de presidentsverkiezingen voor de deur staan, en als Assange invloed wil uitoefenen op de uitkomst, zal hij snel moeten zijn.

UPDATE: Ecuador heeft dinsdag bevestigd het internet van Julian Assange te hebben afgesloten, uit angst dat hij het zou gebruiken om zich te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.