Spring naar de content

Dit zijn de 5 groenste steden van de wereld

Massa’s mensen, veel uitlaatgassen en bergen afval. Grote steden staan niet bepaald bekend om een positieve bijdrage aan het milieu. Toch is er een aantal steden die een uitzonderlijk goede bijdrage leveren aan het milieu ten opzichte van de grote vervuilers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink
reykjavik_hp
Bron: Flickr | Bernard McManus

1. Reykjavik, IJsland
De IJslandse stad is vastberaden om vanaf 2050 volledig vrij van fossiele brandstof te leven. En dit gaat ze hoogstwaarschijnlijk lukken ook. Aardwarmte, ook wel geothermie genoemd, voorziet alle gebouwen in de stad al van energie, ongeveer 0,01 procent van de elektriciteit in IJsland wordt gegenereerd uit fossiele brandstof. Reykjavik spant de kroon op het gebied van groen leven, het is de eerste stad die bijna volledig op groene energie leeft, volgens The Huffington Post.

brazilie_hp
Bron: Flickr | Augusto Janiski Junior

2. Curitiba, Brazilië
Curitiba is het perfecte voorbeeld van hoe een grote, groeiende stad duurzaam kan zijn en blijven. Ondanks het feit dat er bijna twee miljoen mensen in Curitiba wonen, werkt de overheid hard aan het creëren van green spaces, zoals parken en tuinen. Daarnaast wordt het openbaar vervoer in de Braziliaanse stad een ware revolutie in de transport genoemd: de bussen rijden op eenzelfde soort systeem als metro’s, met vastgestelde prijzen, busbanen en bussen die meerdere keren per uur vertrekken. Ongeveer 72 procent van de inwoners van de stad maakt gebruik van bussen in plaats van eigen vervoer, dit zorgt voor een hoop minder luchtvervuiling. In de stad zijn de afgelopen tijd meer dan 1,5 miljoen bomen geplant en meer dan vijftig procent van papier, metaal, glas en plastic wordt gerecycled. De overheid bemoedigt dit door inwoners die afval inleveren te belonen met groenten of buskaartjes.

freiburg_hp
Bron: Flickr | David Hodgson

3. Freiburg, Duitsland
Wellicht niet haalbaar voor elke stad ter wereld, maar voor Freiburg zeker wel: deze stad is volledig vrij van auto’s. De stad is sinds 1970 bezig met het creëren van een duurzamere omgeving, en dat proces heeft zijn vruchten afgeworpen. In Freiburg werd de afvalverwerking verminderd met 90.000 ton in slechts twaalf jaar. De Duitse stad heeft nog een aantal doelen gesteld: in 2007 werd afgesproken dat de CO2 uitstoot met veertig procent gereduceerd moest zijn voor 2030, in 2014 hebben ze het doel verhoogd naar vijftig procent. De stad wil nu honderd procent van zijn energie putten uit hernieuwbare bronnen. 

kopenhagen_hp
Bron: Flickr | Roman Pfeiffer

4. Kopenhagen, Denemarken
Kopenhagen wil in 2025 volledig CO2-neutraal zijn, met de toegewijde inwoners, schone water en het vele groen lijkt dit zeker haalbaar. De stad heeft een offshore windmolenpark langs de kust en is in 2000 gestart met een nieuwe metrosysteem dat het openbaar vervoer efficiënter maakt. Daarnaast staat Kopenhagen bekend om het beschikbaar maken van gratis fietsen voor de inwoners van de stad, het resultaat hiervan: maar 25 procent van de huishoudens in Kopenhagen heeft een auto.

oslo_hp
Bron: Flickr | George Rex

5. Oslo, Noorwegen
Vorig jaar maakte de overheid van Oslo bekend dat ze binnen vier jaar alle auto’s in de stad willen verbieden, met dit plan willen ze de uitstoot van broeikasgassen reduceren. Tachtig procent van het verwarmingssysteem in Oslo draait op duurzame energie, het streven van de stad is om dit percentage te verhogen naar honderd procent. Daarnaast heeft de Noorse stad een systeem dat huishoudelijk afval omzet in  recyclebare energie. Noorwegen wil vanaf 2030 volledig CO2-neutraal zijn, de kans dat dit lukt is groot gezien de succesvolle aanpassingen van de afgelopen tijd.