Spring naar de content

Afgezien van soundbites, vielen Trump en Clinton vooral in de herhaling

De Amerikaanse verkiezingen komen dichter en dichterbij. Hillary Clinton of Donald Trump: de keuze voor de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten maakt deel uit van een ongekend spektakel. HP/De Tijd zit twee maanden lang boven op de peilingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Donderdag 20 oktober, nog 18 dagen
“Waar hebben we dat eerder gehoord?” vraagt Donald Trump zich hardop af. Het derde titanengevecht tussen de Republikein en Hillary Clinton in Las Vegas zit er bijna op als de Democraat een dubieuze lening van Trumps vader aan de zakenman oprakelt. Trump junior reageert laconiek door te stellen dat Amerika dat gerucht vaker heeft gehoord. En zo is er meer, kunnen we concluderen na drie debatten.

Vooropgesteld: het derde en laatste debat voor de presidentsverkiezingen bleek een uitermate vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe controverse, zo bewees Trump door niet te garanderen dat hij de verkiezingsuitslag op 8 november zal accepteren. Ook de ‘bad hombres‘ uit Mexico (Mexicaanse criminelen in de Verenigde Staten) veroverden direct een plaatsje in de headlines van nieuwswebsites.

Maar wie langs de nieuwswaardige soundbites heen keek, zag vooral een bingospel. Trump en Clinton hebben tijdens drie rondes politiek worstelen voor gevorderden hun opvattingen in andere verpakkingen te verkopen. Obamacare en vrijwel alles wat Clinton heeft verwezenlijkt in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken, vond Trump maar ‘a disaster‘. Clinton pareerde, op haar beurt, drie debatten lang de aanvallen van Trump door zijn belastingaangiftes erbij te betrekken. De toeschouwer kon afstrepen.

Tijdens het debat over migratie vliegen de twee voor de eerste keer gezamenlijk uit de bocht. Moderator Chris Wallace vraagt Clinton naar een opmerking die ze in Brazilië maakte over open grenzen. Ze negeert de vraag volledig en gaat in op de Russische invloed op de verkiezingen (Bingokaart: check). “Wow, dat was een ongelooflijke ommekeer. Volgens mij ging het over open grenzen,” reageert Trump.

De slotstatements ronden het feest van herhaling passend af. Trump will make America great again: “Je krijg weer vier jaar Barack Obama, wanneer je haar kiest.” Clinton sluit af door vol in te zetten op haar ervaring: “Ik heb het presidentschap van dichtbij mogen meemaken (check). Ik hoop dat jullie op mij stemmen.”

Met de woorden ‘folks, alles ligt nu in jullie handen’ zijn de afsluitende woorden van Wallace. Zo is het maar net. Trump en Clinton hebben Amerika wel aan het bingoën gekregen, zonder de kiezer duidelijkheid te geven. Je vraagt je af hoe we over enkele decennia terugkijken op deze verkiezingen. Misschien denken we dan wel: “Waar hebben we dat eerder gehoord?”

Peilingupdate
Volgens de laatste peiling van Real Clear Politics breidt Clinton – ondanks dat Trump dat anders ziet – haar voorsprong uit. Ze heeft nu 6,5 procent voorsprong ten opzichte van de Republikein. De interactieve peiling vindt u hier.

peiling-7-HP
Credit: Real Clear Politics