Spring naar de content

5 opmerkelijke onthullingen uit de Juliana-biografie

De Juliana-biografie van Jolande Withuis (Juliana. Vorstin in een mannenwereld) ligt nog maar net in de winkel en wordt al uitgebreid besproken in de media, omdat het boek bol staat van de nieuwswaardigheden. Wij selecteerden de vijf meest opmerkelijke.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

1. Bernhard zou een minderjarig meisje hebben aangerand.
In de biografie schrijft Withuis: “Gouvernante Nitschmann deed haar deur op slot om zich de prins van het lijf te houden. Haar zeer jonge opvolgster werd door hem belaagd. Een zestienjarige logee werd in haar logeerkamer door de prins betast onder haar blouse en op haar mond gezoend; ze wist hem haar kamer uit te werken en stortte haar hart uit bij een vertrouwd staflid; die geloofde haar, aangezien hij uit diverse andere bronnen met Bernhards gedrag bekend was. Een jong lid van Juliana’s toneelclub werd door Bernhard aangerand toen ze aan zijn uitnodiging gevolg gaf om wat schilderijen te komen bekijken, waarna de regisseur jeugdige actrices niet meer ongechaperonneerd door het paleis liet lopen als de prins thuis was.”

2. Bernhard verbood zijn vrouw om hem te zien tijdens hun laatste levensjaren.
Dit schrijft De Volkskrant naar aanleiding van de biografie. Op aandringen van dochter Irene kwam hij op 19 maart 2004 nog wel naar het sterfbed van zijn vrouw. Een dag later overleed zij.

3. Juliana wilde twee keer scheiden van Bernhard.
Een voornemen dat zij volgens de Volkskrant onder politieke druk niet doorzette. De twee leefden langs elkaar heen op paleis Soestdijk, in een vaak treiterige sfeer.

4. Juliana was lid van een vrouwenclub. Er werden ‘typische damesdingen’ besproken, maar ook feministische onderwerpen.
Zo schrijft Withuis in haar biografie. De koningin zou ‘met enige regelmaat haar toevlucht hebben gezocht’ bij de club. Withuis kreeg de ontdekking ‘in de schoot geworpen’ door de dochters van een van de leden, vertelt ze in een interview met NRC. “Die hadden een plastic tas thuis met multomapjes en schriftjes met aantekeningen.” Blijkens de aantekeningen bood de club volgens de biografe ‘veel ‘dolle’ pret en gezelligheid met een hoog Joop ter Heul-gehalte, inclusief rebellie tegen de sekseverhoudingen’.

5. Juliana had mogelijk een miskraam.
Dit leidt Withuis af, zo vertelde ze tegen de Telegraaf, uit een brief aan Eleanor Roosevelt, met wie Juliana bevriend was. In de brief liet ze weten dat ze graag haar uitnodiging aanvaardde om eind oktober te komen logeren: “Reizen valt me makkelijker nu de reden waarom het in augustus moeilijk was, is verdwenen.”

Onderwerpen