Spring naar de content

Topkoks wagen zich aan tulpenbollen en andere WOII-ingrediënten

Stamppot, blikvoer en anders tulpenbollen. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog viel in Nederland de import van voedsel weg. Hele gezinnen waren plots aangewezen op voorraadkasten en wat de Hollandse aarde hun gaf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Wat noodgedwongen overbleef op culinair gebied tijdens de oorlog, vertoont trekjes van de voedseltrends vandaag de dag: weinig vlees, meer plantaardige voeding. Het inspireerde chef-koks Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind tot het bereiden van gerechten met ingrediënten uit de bezettingsjaren.

Elk van de koks nam een jaar uit de bezetting voor zijn of haar rekening en maakte met de veelgebruikte ingrediënten van dat jaar een gerecht. Zo zien we een vetrijk recept uit de jaren ’30, bonen als vleesvervanger in 1941, een gerecht met ingrediënten uit het Vondelpark uit de jaren 1942-1943 en natuurlijk wordt er gekookt met de bekende bloemenbollen uit de Hongerwinter.

vma-gerecht-a-schmeinck-toen-saskia-lelieveld
Een soepje van tulpenbollen, door Angélique Schmeinck. Foto: Saskia Lelieveld
vma-gerecht-angelique-schmeink-ingredi%c2%bdnten-saskia-lelieveld
Aardappelen, champignons, uien. Veel meer ingrediënten waren er in oorlogstijd niet voor handen. De koks zetten specerijen in voor de smaak. Foto: Saskia Lelieveld
vma-gerecht-edwin-flors-saskia-lelieveld
Kok Edwin Florés waagde zich aan groenvoer, vandaag door voedsoelgoeroe’s geprezen. Foto: Saskia Lelieveld
vma-gerecht-julius-jaspers-saskia-lelieveld
Julius Jaspers baseerde zijn gerecht op de pakken van voedseldroppings ten tijde van de Bevrijding. Foto: Saskia Lelieveld

De tentoonstelling ‘Eten in oorlogstijd’ is tot 31 mei 2017 te zien in Verzetsmuseum Amsterdam.