Spring naar de content

Lily Allen heeft niets te verkopen, behalve haar ongezouten mening

De Britse popzangeres Lily Allen (31) heeft een uitgesproken en ongezouten mening in het vluchtelingendebat en schuwt geen controverse. Haar befaamde ‘verontschuldiging namens mijn land’ werd haar niet in dank afgenomen. Muzikaal gezien is het al een tijdje rustig rond de zangeres, maar dat is ook niet waar dit om draait.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

Popzangeres Lily Allen behaalde drie weken geleden de internationale pers en werd afgemaakt op sociale media toen zij namens het Verenigd Koninkrijk haar excuses aanbood aan een vluchteling in ‘de jungle van Calais’, het Franse vluchtelingenkamp dat afgelopen week werd ontruimd. Allen bezocht het kamp naar eigen zeggen om te zien hoe zij zelf hulp kon bieden. “Ik wilde mensen herinneren aan het belang van menselijkheid ten midden van een crisis en in een tijd dat vluchtelingen worden gedemoniseerd in de pers.”

Tegen de 13-jarige Afghaanse vluchteling Shamser, met wie ze onder andere sprak in de jungle van Calais, zei ze: “Ik verontschuldig me namens mijn land. Het spijt me voor wat we je hebben laten doormaken.” Shamser vluchtte voor bedreiging van IS en de Taliban en probeerde de afgelopen zes maanden zijn vader in Birmingham te bereiken. Geschopt en geslagen werd hij nadat Franse politie hem betrapten terwijl hij probeerde mee te liften op vrachtwagens naar Engeland. “Ik ben geschokt dat dit zo dicht bij huis gebeurt. Er moet iets aan gedaan worden, het is onmenselijk. Mijn leven is makkelijker als ik dit soort gebeurtenissen uitban, maar dat is niet echt een correcte en menselijke reactie”, aldus de zangeres.

Haar excuses namens Engeland werden haar niet in dank afgenomen. Op sociale media werd massaal gereageerd. “Het begon op Twitter,” schrijft Allen in een ingezonden brief op de website Vice, “met bijna universele negatieve opmerkingen, van mensen zoals Andre Walker, die zei: ‘Ik denk dat Lily Allen excuses moet aanbieden aan het land voor het steunen van een islamistische terrorist,’ of een ander, die zei: ‘Ik vraag me af met wie Lily Allen medelijden zou hebben als er een oorlog was, zou ze zich zorgen maken om Engelse kindsoldaten of om ISIS.”’

Nadat Twitter ontplofte verscheen Allen op de cover van Daily Star, ze werd onder andere beschreven als een ‘sobbing luvvie‘ en door een columnist van The Daily Mail werd ze de ‘zoveelste verwende idioot’ genoemd. Voormalig voetballer Gary Lineker, die het voor Allen opnam, moest het vervolgens ontgelden op de voorpagina van The Sun. Hij zou volgens de krant onder andere ontslagen moeten worden bij de BBC voor het steunen van “migrantenleugens”.

Allens reactie: “Het is waar: ik woon in een luchtbel. Ik heb een mooi huis, mijn kinderen gaan naar een goede school en ik heb een redelijk idee van hoe ik aan mijn toekomst wil werken. Maar dat is waardoor ik zo werd getroffen in Calais: mensen staan in een wachtruimte. Ze hebben geen idee wat hierna komt. Er is geen levensplan. Zij kunnen nergens aan werken, behalve aan hun vlucht naar Engeland. Welk verder bewijs zou er kunnen zijn dat mensen zoals ik, met de kansen die het leven me heeft geboden,  een verantwoordelijkheid dragen om te helpen op welke manier we kunnen?”

Op haar Twitteraccount gaat het al geruime tijd over de vluchtelingencrisis. Over muziek gaat het al sinds haar derde album, Sheezus uit 2014, iets minder. Allen staat bekend om haar zelfgeschreven nummers waarin ze vaak controversiële onderwerpen aansnijdt. Ze verkreeg onder andere faam door haar nummer Fuck You, dat ze schreef over George W. Bush. Haar laatste succesvolle single, Hard Out Here, stamt uit 2013 en was een statement tegen het schoonheidsideaal en de vrouwonvriendelijkheid in de entertainmentindustrie. Deze week liet Allen weten dat haar uitspattingen in de media niets te maken hebben met haar carrière: “Ja, ja dat is waar dit allemaal over gaat. Al deze controverse helpt mijn album echt verkopen, oh wacht, ik heb niets te verkopen.”