Spring naar de content

Death by selfie: een toenemend fenomeen

De selfie, het moderne zelfportret, geniet gigantische populariteit. Met alle gevolgen van dien. Met enige regelmaat overlijden onfortuinlijke selfie-schieters, blijkt uit de statistieken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Voor de likes neemt men uitzonderlijke risico’s, met fatale gevolgen. Hoewel een gevalletje ‘death by selfie door internettrolls al gauw afgedaan wordt als kandidaat voor een Darwin Award (een niet-bestaande prijs die wordt uitgereikt aan mensen die op het internet belanden met hun levensgevaarlijke capriolen), blijven de ongelukken dieptriest. En ze lijken inherent aan de groeiende beschikbaarheid van smartphones met frontcamera’s.

Wetenschappers van de Carnegie Mellon University in het Amerikaanse Pittsburgh analyseerden wereldwijde data en ontdekten dat er in 2014 in totaal 124 selfie-gerelateerde sterfgevallen plaatsvonden. Ter vergelijking: in dat jaar stierven er drie mensen aan haaienbeten, tien t0t dertien aan omvallende snoepautomaten en rond de dertig aan hondebeten. Op de lijst van bizarre doodsoorzaken is de selfie dus niet eens zo heel zeldzaam meer.

selfie-deaths

Het overgrote deel van de selfiedoden komt volgens de wetenschappers uit India. De wetenschappers denken dat de treinsporen in het land selfiemakers aantrekt. De veiligheidsmaatregelen op het spoor in India laat nogal te wensen over. Maar ook de Verenigde Staten en Rusland hebben een wat hoger sterftecijfer. Hier leggen de onfortuinlijke ijdeltuiten vooral het loodje door vuurwapens, hetgeen komt door de wapenwetten in de Verenigde Staten en de – al dan niet legale – beschikbaarheid van wapens in Rusland.

Verdrinking en een val van grote hoogte zijn twee andere doodsoorzaken in de inventarisatie van de Carnegie Mellon University. De duimpjes gaan massaal omhoog bij een risicovolle selfie, en dus blijft het voor sommige mensen – ondanks de risico’s – een aanvaardbaar idee. Door het naar verhouding hoge aantal selfiestervers in India (meer dan de helft van het totaal) heeft de Indiase regering op sommige risicovolle plekken zelfs ‘selfievrije zones’ ingesteld.

Volgens de Amerikaanse wetenschappers kan het hoge aantal doden worden voorkomen. De wetenschappers ontwikkelden aan de hand van een aantal lijpe selfies een algoritme dat een risicoanalyse kan maken. Balanceer je met een been op een wankele rotspunt en sta je op het punt dat moment voor het (misschien voor jou niet gegunde) nageslacht vast te leggen? Dan krijg je dus een melding op je telefoon.

Volgens het team kan de app in zo’n zeventig procent van de gevallen bepalen of de gebruiker van de telefoon op dat moment een onnodig risico neemt. Dit gebeurt door middel van een database met onveilige locaties en de herkenning van potentieel gevaarlijke elementen op de foto. Maar of het wel zo veilig is om roekeloze fotografen op het moment suprême van een waarschuwing te voorzien? Afijn, gezond verstand, dus.

Onderwerpen