Spring naar de content

De magie van de beker is voelbaar in Engeland

Het wordt een mooi voetbalweekend voor de liefhebber. Koploper Feyenoord neemt in het de Rotterdamse derby op tegen Sparta, in Engeland kruisen de geldverslindende giganten van Manchester City en Chelsea de degens en in Rome staat het leven stil voor de Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma. Om niet eens te spreken over de Spaanse Classico tussen Barça en Real Madrid. Naast al dat moois is er voor de liefhebber van de kruimels ook genoeg te genieten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Natuurlijk, alle bovengenoemde affiches zijn niet niks. Maar zullen er hele dorpen – Rome daargelaten – stilstaan door een voetbalwedstrijd? De kans is klein dat de fans van het in het rood gehulde Manchester United alles opzijzetten om hun rivaal te bekijken in de pub? Of zullen fans van Excelsior, die andere Rotterdamse club in de Eredivisie, ademloos naar de grotere broers kijken? We betwijfelen het.

Die magie is er wel in de eerste ronden van de FA Cup, de Engelse voetbalbekertoernooi en de oudste bekercompetitie ter wereld. Komend weekend start de tweede ronde en staan er al iets grotere clubs op de wedstrijdformulieren zou je denken. Zeg dat maar tegen de mannen van Curzon Ashton, Brackley Town, Halifax Town en Stourbridge. Zij staan allen in deze tweede ronde en zullen spelen voor wat ze waard zijn. Stourbridge is de laagstgeklasseerde ploeg die nog over is. De Glassboys staan dit seizoen op een matige tiende positie in de Nothern Premier League Premier Division, het zevende niveau in de Britse voetbalpiramide. Ze spelen in de War Memorial Ground, een accommodatie die onderdoet voor menig Nederlands amateurcomplex.

Het stadionnetje zal afgeladen vol zitten tijdens de clash met Northampton Town, dat vier divisies hoger speelt. En hoe het ook piept en kraakt; ik zal genietend voor de televisie zitten. Zoals ik ook deed toen de BBC de eersterondepartij tussen Eastleigh en Swindon Town live uitzond. De tv-kijker zag krakkemikkige tribunes en een zoektocht naar een gnome. De traditie leert dat in Eastleigh de fans bij iedere thuiswedstrijd een blauwe clubtuinkabouter in het stadion verstoppen. Na 45 minuten had ook de BBC-camera het attribuut in de smiezen. De kabouter heeft zelfs een naam: Roger.

Komende rondes in de FA Cup zullen meer van dit soort legendarische geheimen uit de voetbalkrochten naar voren komen. Daarom is de FA Cup zo’n mooi toernooi, en dan vooral de beginfase. Wanneer de topclubs het overnemen, is het gedaan met de pret. De prestigieuze finale gaat acht edities tussen teams uit de Premier League. Gaap. Toegegeven, de victorie van het gedegradeerde Wigan Athletic tegen Manchester City in 2013 was heroïsch, maar het bleef een team uit de hoogste divisie dat de trofee greep. In dit millennium haalden pas twee (Millwall en Cardiff City) de finale.

Daarom moeten de voetbalpuriteinen komend weekend er goed voor gaan zitten. Het wordt weer smullen geblazen met de oude voetbaltradities in de FA Cup. Zet de BBC maar vast aan.