Spring naar de content

Terugkijken: vrijwilligerswerk in Afrika voor een Tinderfoto

Het klinkt allemaal zo nobel. Stuur uw kroost, dat voorheen na de middelbare school een gap year in Zuid-Oost Azië nam en op paradijselijke stranden emmers met wodka achteroversloeg, naar een arm land om in een weeshuis te werken. Kost wel een smak geld, maar het geweten is gesust en een goede daad verricht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Maar het razend populaire voluntourism blijkt helemaal niet zo bevorderlijk te zijn voor de landen waarmee zaken gedaan wordt, zo lichtte BNN-programma Rambam gisteravond uit. De bedrijven die de schreeuwend dure pakketten aanbieden (voor drieduizend euro werk je een maand in een Afrikaans weeshuis, vlucht niet inbegrepen) vertellen dit er niet bij. De kinderen in het weeshuis zijn er ook op zijn zachtst gezegd niet bij gebaat dat er iedere paar weken een nieuwe bus vol met westerlingen aan komt rijden. Saillant detail: de organisaties vragen aan de vrijwilligers geen enkele ervaring met werken met kinderen, zelfs voor het werken met speciale en kwetsbare gevallen.

Al met al sloopte Rambam in de uitzending op vakkundige wijze een flink aantal idealistische tienerdromen. Nog een paar verbazingwekkende feiten: opvallend veel ‘weeskinderen’ zijn helemaal niet wees, maar worden in het weeshuis gehouden zodat de huizen bevolkt blijven en de eigenaren het geld van de organisaties ontvangen. Het is ook zo dat in opvallend veel toeristische gebieden deze kindertehuizen als paddestoelen uit de grond schieten. En laat dat nou net vaak juist de gebieden zijn waar betrekkelijk minder straatkinderen te vinden zijn.

Als klap op de vuurpijl werd er ook nog een voormalige bewoner van een van de kindertehuizen geïnterviewd, die een schokkend relaas deed. De kinderen in het ‘weeshuis’ worden soms opzettelijk arm gehouden, tot het punt dat ze niet eens schoenen aan mogen. Alles om maar zo arm mogelijk te lijken. De westerling die maar voor een paar weken komt werken heeft hier geen flauw benul van en gaat naar hartenlust op de foto met de schattige kindjes. En uiteindelijk belanden die kiekjes veelvuldig op digitale vleeskeuringsapp Tinder. En zo blijkt het fenomeen voluntourism toch vooral op zelfverheerlijking te drijven.

De uitzending van gisterenavond bekijkt u door op onderstaande afbeelding te klikken.Schermafbeelding 2016-12-09 om 12.25.33

Onderwerpen