Spring naar de content

Het Facebookgedrag van Nicolaas II en Vladimir Lenin

Hoe zag het dagelijks leven van Nicolaas II, Vladimir Lenin en de Russische adel eruit in de dagen voor de Russische Revolutie? Al vele boeken zijn aan dit onderwerp gewijd, maar nog nooit hadden we een overzicht van de gebeurtenissen in 1917 van dag tot dag. De Russische journalist Mikhail Zygar bedacht een platform, vergelijkbaar met Facebook, dat met behulp van zijn leden een beknopt beeld schetst van de waan van alledag in Tsaristisch Rusland. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

In het online rollenspel kan iemand zich aanmelden als een personage uit de Russische Revolutie. Op de tijdlijn, vergelijkbaar met die van Facebook, kunnen de gebruikers namens hun personage berichten, foto’s, documenten en reacties plaatsen. Om een zo goed mogelijk beeld van de werkelijkheid te schetsen worden bronnen en plaatsen vermeld. Naast bepalende historische gebeurtenissen worden ook dagelijkse taferelen geschetst. Zo lezen we hoe een dochter van de Tsaar bericht over een vakantiedag of hoe de Russische dichter Ryurik Ivnev berooid naar een klooster trekt. Andere bekende personages zijn onder meer Vladimir Lenin, Joseph Stalin en diverse familieleden van Tsaar Nicolaas II.

Journalist en bedenker van de website Mikhail Zygar noemt het project een mengeling van onderwijs en entertainment, maar niet specifiek gemaakt als leermodel. “Je kunt het bekijken als een televisieshow, dag na dag, wachtend totdat je vrienden iets nieuws en interessants doen,” aldus Zygar in een reactie aan CNN. Ook is de website niet puur ter vermaak van de bezoeker. “We maken geen komische website. Het sociale media-format is simpelweg een uitstekende manier om die periode te vertalen in hedendaagse taal.”

Bedenker Zygar zegt geen bijzonder motief te hebben voor het lanceren van de website en wil de lezers dan ook geen specifieke boodschap meegeven: “Het is aan het publiek om een conclusie te trekken. Denken zij dat de middenklasse in 1917 vergelijkbaar is met de middenklasse in 2017?” Een Engelse versie van de website komt begin volgend jaar online en zal tot 18 januari 2018 in gebruik blijven.

De Russische versie bezoekt u hier. (Tip: zet de vertaalknop van uw browser aan.)

Onderwerpen