Spring naar de content

Seksueel misbruik in de sportwereld: na Engeland ook Nederland?

Het begon met een opzienbarend interview in Engeland. Oud-voetballer Andy Woodward gaf aan jarenlang misbruikt te zijn door een trainer. In navolging op een Britse research start sportkoepel NOC*NSF een Nederlands onderzoek naar misbruik in de sportwereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Andy Woodward en zijn collega Steve Walters beginnen hun voetbalcarrière beiden aan de jeugdacademie van Crewe Alexandra. De verdediger en de middenvelder maken op verschillende momenten hun debuut, maar spelen tussen 1992 en 1994 samen in het eerste van de ploeg die nu uitkomt in de League One (het derde Britse profniveau). Wat ze dan niet weten van elkaar, is dat ze beiden seksueel misbruikt zijn door hun jeugdcoach Barry Bennell.

In november geeft Woodward in een openhartig interview met The Guardian misbruikt te zijn door Bennell. Het is de aanzet tot grootschalig onderzoek in het Britse voetbal. Inmiddels hebben 429 spelers aangegeven soortgelijke ervaringen te hebben gehad. Naast Bennell waren er meer misbruikers in de jeugdacademies.

De Bruijn
Na de openbaringen in het Verenigd Koninkrijk doet voormalig profwielrenster Petra de Bruijn tegenover Nieuwsuur een boekje open omtrent seksueel misbruik. Ze is tijdens haar carrière jarenlang stelselmatig misbruikt door meerdere personen in de wielerwereld. Over haar fietsenmaker zei ze: “Een tongzoen en even aan je tieten zitten. Dat was het bedankje om de fiets te maken.”

Voor de sportwereld is het belangrijk de eigen geschiedenis te kennen, stelt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF tegen De Volkskrant. “Dat kan ons helpen om sporters te ondersteunen die nu pas met hun verhaal naar buiten kunnen of willen komen.”

Beerput
Het is te hopen dat het onderzoek, dat als de financiering rondkomt in 2017 start, geen beerput met Engelse proporties openbreekt. Het zou betekenen dat de Britse standaarden ook in ons land zouden gelden en dat seksueel misbruik tot de orde van de sportdag behoorde of nog behoort.

Er valt in ieder geval te stellen dat de preventiemethoden van de sportkoepel niet werken. NOC*NSF heeft bij haar Vertrouwenspunt Sport een zwarte lijst, maar daar staat op dit moment maar één persoon op. Als een misbruiker strafrechtelijk veroordeeld is, kan deze niet worden toegevoegd aan de zwarte lijst vanwege de strenge privacywetgeving.