De 7 meest vileine commentaren uit de AD oliebollentest

De zoektocht van het Algemeen Dagblad naar de beste oliebol van ons land heeft dit jaar weer een vermakelijk spoor van vernieling aangericht in de gebakbranche. HP/De Tijd bestudeerde het juryrapport, laat de winnaar even voor wat het is, en vist – naar goede traditie – de krenten uit de pap. Het winnende commentaar, wat onze redactie betreft, viel de oliebollenbakker van Gebakkraam Streekstra-Bont uit Borne ten deel.

7. Gebakkraam, Groningen (1,5)
‘Vettig aanvoelend bolletje, prima geschikt om een fietsketting mee te smeren. Dit moet je niet willen eten. De korst is knagen op een stuk scheepstouw. Waar is het teiltje?’

6. Gebakkraam Wiltjer-Fogerty, Groninen (1,5)
‘Kraakheldere kraam en bedrijfskleding. Mooi! Uitbaatster zegt ‘schijtziek’ te worden van de slechte uitslagen in de afgelopen jaren. Hard, maar deze misbaksels verdienen niet beter.’

5. Van der Schee’s Lekkernij, Vlaardingen (4)
‘Vreemd allegaartje aan smaakjes, waaronder – dankzij verbrande vruchten – die van houtskool. Als je geluk hebt, koop je hier een prima oliebol. Bij pech zo een als deze.’

4. Oliebollenkraam, Geleen (2,5)
‘Ricardo en Sabrina Hamers geven zichzelf op voor de test. Dat getuigt van lef. Zet nu de stap om deskundige hulp in te roepen, want er valt veel te verbeteren. Eigenlijk alles.’

3. Hollandse Gebakkraam Henskens, Rotterdam (3,5)
‘Kleffe, flauwe hap met overheersende gistsmaak. Amper vulling. Het beeld van Kabouter Buttplug voor de kraam brengt je op een idee waar je deze oliebol kunt opbergen.’

2. Delicious Dutch, Zoetermeer (4)
‘De oliebol voor vogelliefhebbers. Touwtje erom en ophangen als (mager) vetbolletje voor onze gevederde vrienden. Zelf consumeren lijkt me minder verstandig. Tenzij de wc dichtbij is.’

1. Gebakkraam Streekstra-Bont, Borne (1,5)
‘Jan Terlouw riep onlangs op het goede in elkaar te blijven zien. Helemaal mee eens, maar er zijn grenzen. En met zijn smakeloze sponzen heeft deze bakker die ver overschreden.’

Een speciale vermelding krijgt dit jaar ook één van een bakkers wier reactie onder de test werd afgedrukt, en wel Bakkerij Van den Berg: ‘Hartelijk dank voor jullie deskundig commentaar. En voor de tip dat onze oliebollen zouden smaken als een fluorbehandeling bij de tandarts. We beginnen op 1 januari met een eigen tandartsenpraktijk. We doen namelijk al in gouden ‘kronen’: drie bekroningen met goud voor onze producten door de keurmeesters van het Nederlandse Bakkerij Centrum. En, helaas voor jullie deskundigen, daaronder zijn óók twee bekroningen voor onze oliebollen. ‘Gouden’ tip: volgend jaar niet vooraf tanden poetsen, dat beïnvloedt de smaak.’

De volledige uitslag leest u hier.