Spring naar de content

Van @realDonaldTrump naar @POTUS: hoe Trump Twitter redde

Het afgelopen jaar ging het moeizaam met Twitter. Het aantal gebruikers nam nauwelijks toe, CEO’s poetsten de plaat en adverteerders kozen eieren voor hun geld. Het bedrijf uit San Francisco leek in 2016 in een neerwaartse spiraal te geraken. Maar toen was daar Donald Trump, fervent twitteraar en zeer binnenkort de nieuwe eigenaar van het twitteraccount @POTUS (President of the United States).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In die volgorde ja, want Trump lijkt zich soms het meest bezig te houden met het ventileren van zijn mening in 140 leestekens. Maar schijn bedriegt, want uiteraard zit hier wel degelijk een strategie achter. De ‘spontaniteit’ van Twitter wordt door Trump en zijn team handig gebruikt om ervoor te zorgen dat de politieke agenda bepaald wordt door datgene wat hij tweet. Trump steekt zijn liefde voor Twitter ook niet bepaald onder stoelen of banken. ‘Het is alsof je eigenaar bent van een krant, minus de verliezen,’ zo zei hij in november 2012. En de nieuwste POTUS heeft sinds juli 2016 geen traditionele persconferentie meer gegeven, maar kiest er juist voor om ‘onjuistheden’ met gestrekt been te bestrijden via het social mediakanaal.  En die aanpak legt hem geen windeieren. In vier jaar tijd groeide zijn aantal volgers van 4 miljoen naar maar liefst 19 miljoen.

Maar ook voor Twitter is dat een godsgeschenk, of het bedrijf het nu eens is met Donald Trump of niet. Trumps getweet leidt tot een enorme toename aan gratis product placement, er gaat in de (Amerikaanse) media tegenwoordig geen dag meer voorbij zonder dat er een tweet van de Republikein voorbijkomt. Door strategisch ‘s nachts te tweeten zorgt Trump er voor dat de Amerikanen bij het wakker worden zijn tweets lezen, waardoor er de hele dag over gesproken wordt. Trump bepaalt zo de agenda, en het noodlijdende Twitter wint aan naamsbekendheid.

Aan product placement momenteel dus geen gebrek voor Twitter, maar het is nog even afwachten of al dat getweet van Donald Trump uiteindelijk leidt tot een hernieuwde populariteit van het medium, zeker wanneer de Republikein over een paar weken van twitteraccount gaat ruilen en @POTUS gaat gebruiken. Zullen de tweets van Trump dan genuanceerder en wellicht minder frequent worden, zeker nu hij al een waarschuwing uit Peking ontving?

Dat is eigenlijk niet al te waarschijnlijk, aangezien Trump gezegd heeft het medium te blijven gebruiken ‘totdat de media eerlijk en onbevooroordeeld over hem berichten’. In het universum van Trump zal dit niet snel gebeuren, en daarom kunnen we nog flink wat getwitter van hem verwachten. Wel moet Trump met de overname van @POTUS aanvankelijk genoegen nemen met een kleinere volgersschare; momenteel heeft het account dat wordt gebruikt door de Amerikaanse president Barack Obama er ‘slechts’ 13 miljoen.