Spring naar de content

Asha ten Broeke verwerpt hoogleraren-kritiek: ‘Veel mannen geloven niet in seksisme’

In de Volkskrant van donderdag reageerde filosoof Sebastien Valkenberg op de honderd vrouwelijke hoogleraren die minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur, Wetenschap) wil aanstellen om de man-verhouding in de academische top in evenwicht te brengen. Valkenberg liet optekenen: ‘Het is óók in tegenspraak met artikel 1 van de Grondwet waarin we juist zeggen dat we niet letten op afkomst, geaardheid en seksualiteit.’ In diezelfde krant valt columnist Asha ten Broeke de filosoof vandaag aan op zijn mannelijkheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Sebastien Valkenberg verwerpt de aanstelling van honderd vrouwelijke hoogleraren en pleit voor een meritocratisch selectiesysteem op de universiteiten: de beste hoogleraar eerst, ongeacht geslacht. ‘Wetenschap zou vooral in dienst moeten staan van de waarheid.’

Ten Broeke schrijft dat ze het eens is. Wetenschap zou in dienst moeten staan van de waarheid. ‘Maar ik vraag me ook af: wat is die waarheid dan?’ schrijft ze. ‘En: wie ziet haar beter? Dat mannen en vrouwen gemiddeld anders denken over seksisme, is dan juist een extra reden om voor meer vrouwelijke hoogleraren te pleiten. Immers: om meer dan de halve waarheid te zien, moet je een probleem door de ogen van iedereen bekijken.’

Ze wijst onder meer op een onderzoek waarin professoren kandideerden op basis van een fictieve sollicitatiebrief. Tussen de brieven bevond zich één brief, een (identieke) versie met een mannen- en een vrouwennaam. De mannelijke sollicitanten hadden meer succes dan de vrouwelijke.

Woensdagavond lichtte minister Bussemaker haar plannen toe in Jinek. Zij constateerde dat er aan de universiteit genoeg gekwalificeerde vrouwen klaarstaan die allang hoogleraar hadden kunnen zijn.