Spring naar de content

Trumps Amerika is een draaikont in de Oekraïneoorlog

Het leek tijdens de presidentscampagne van Donald Trump een beklonken zaak. De banden tussen Rusland en de Verenigde Staten zouden aangehaald worden. Maar de recente escalatie van het geweld in het oosten van Oekraïne, nabij de stad Avdiivka, werd gisteravond scherp veroordeeld door Nikki Haley, Trumps nieuwe ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Krap een week na haar aanstelling in de functie bijt Haley in niet mis te verstane bewoordingen van zich af: “De economische sancties tegen Rusland blijven van kracht zolang het land zich niet terugtrekt uit de Krim.” Verder vindt Haley het te betreuren om tijdens haar eerste speech als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur voor de Verenigde Naties op deze manier uit te moeten halen. Er is alleen geen andere optie, stelt ze. “De situatie in het oosten van Oekraïne vraagt namelijk om een scherpe veroordeling.”

Humanitaire crisis

De recente opleving van het geweld in het oosten van het land is een reden voor de VN-Veiligheidsraad om zich ‘grote zorgen’ te maken. De focus ligt met name op een om zich heen grijpende humanitaire crisis in de stad Avdiivka. De afgelopen week kosten de gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische separatisten aan bijna twintig mensen het leven. De strijdende partijen wijzen naar elkaar als agressor. De Russische president Poetin mengt zich er vanzelfsprekend in en beschuldigt het Oekraïense leger van het schenden van de Geneefse Conventie. Het leger zou mortieren en granaten in de directe omgeving van woonwijken afvuren.

De 22-jarige Oleg Dobrovolsky, die uit Oost-Oekraïne komt, legt desgevraagd de situatie uit. “Dit zijn de grootste gevechten in lange tijd,” vertelt hij. “Het is 2014 all over again. De separatisten stellen hun raketlanceerinstallaties op in woonwijken. Het leger kan niet anders dan daarop reageren.” Zijn visie lijkt bekrachtigd te worden door beeldmateriaal uit de nabijgelegen stad Donetsk. Onderstaande tweet van het Oekraïense leger laat een in totaal negen seconden durend filmpje zien met onderschrift: “Separatisten filmden per ongeluk hoe de Grad-raketten afgevuurd worden vanuit Donetsk.” Op het korte filmpje zijn duidelijk torenflats in de nabije omgeving te zien.

Menselijk schild

Er is meer bewijs van deze aantijgingen. Zo constateerde het OSCE (Organisation for Security and Co-operation in Europe) op 31 januari een totaal van maar liefst honderd explosies in het gebied. Van ongeveer de helft daarvan is beeldmateriaal onderschept. Deze filmpjes zijn geografisch terug te brengen naar twee locaties in het oosten van Donetsk. De separatisten, gesteund door Poetin’s Rusland, lijken hier bewust te kiezen voor de drukbevolkte locaties en het gebruik van burgers als menselijk schild dus niet te schuwen.

De recente escalatie in de regio is geen toevalstreffer, zo vindt ook de republikeinse senator John McCain. In een brief aan Trump schrijft McCain dat ‘het feit dat het opnieuw oplaaien van het geweld in de regio een dag na uw telefoongesprek met Poetin begon is een duidelijk teken dat Poetin de nieuwe Commander In Chief aan het testen is. De reactie van Amerika zal verstrekkende gevolgen hebben.’

De scherpe uithaal van VN-ambassadeur Haley in haar maiden speech is dan ook een teken aan de wand. Tussen Rusland en de Verenigde Staten is het nog lang niet koek en ei, alle ontkurkte champagneflessen in het Kremlin ten spijt. Wanneer de Russische beer gromt, slaat de Amerikaanse adelaar nog steeds haar klauwen uit, en vice versa. Eigenlijk is er dus nog helemaal niets veranderd.