Spring naar de content

Zo werd de Super Bowl inzet van een politiek spel

Naast de strijd om de Vince Lombardi Trofee draait de Super Bowl, de finale van het seizoen in het American Football, om de aandacht van de massa’s op televisie. Daarnaast had een groot deel van de reclames en de show tijdens de rust een opvallende politieke ondertoon.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jessy de Cooker

Er kijken jaarlijks ongeveer 110 miljoen mensen naar de Super Bowl. Het is het grootste sportmedia-evenement van Amerika en ieder jaar is er weer ophef. Of het nu gaat om een nipplegate als in 2004 of een Budweiserreclame zoals dit jaar voorafgaand aan de finale. Naar oud-Amerikaans gebruik is bad coverage gewoon aandacht.

Effect

Bedrijven tikken – met de grote afzetmarkt in het achterhoofd – achteloos vijf miljoen dollar voor een reclameslot tijdens de wedstrijd. Het is een absurd bedrag voor dertig seconden zendtijd. Verschillende onderzoeken, zoals dit van onderzoekers van Stanford Unversity en de Universiteit van Berlijn, schatten het effect van de reclames op de merkbekendheid op ‘nagenoeg nul’.

Dan een ander opvallend aspect dat zowel de reclames tijdens de wedstrijd als de muziekshow van Lady Gaga tijdens de rust hadden. Er zat een politieke ondertoon achter die niet te direct, maar wel te voelen, was. Neem de vooraf veelbesproken reclame van biermerk Budweiser waarin de Duitse bedenker van Amerika’s bekendste bier wordt toegesnauwd dat hij ‘niet welkom is’.

De tekst gaat verder onder de video. 

Vrouwenrechten

In de reclame van automerk Audi doet een meisje mee aan een kartrace, terwijl de verteller ons indringende vragen stelt. “Wat vertel ik mijn dochter? Vertel ik haar dat ze – ondanks een goed IQ, een uitstekend vaardighedenpakket en sterke drive – wordt gezien als minder dan iedere man op haar pad?”

De tekst gaat verder na de tweet. 

Tijdens haar half-time show zorgt Lady Gaga dat ze haar politieke pokerface ophoudt. Ze maakt geen directe statements, maar liet ze haar nummers spreken. Zo zingt ze ‘Born This Way’ over LGBT-gemeenschap. “Rejoice and love yourself today. ‘Cause baby you were born this way. No matter gay, straight, or bi. Lesbian, transgendered life.” Het is de eerste keer ooit dat het woord ‘transgender’ valt tijdens een rustshow en dat in de 51ste Super Bowl.

Veelbesproken ster

Op de achtergrond speelde er de uitgesproken steun van New England Patriots quarterback Tom Brady voor Donald Trump mee. Vooral werd de 39-jarige speler in de spotlights gezet om zijn nauwe vriendschappelijke band met de Amerikaanse president. Brady reageerde daar gelaten op. “Ik snap niet waarom iedereen daar zo’n groot issue van maakt,” zei hij voorafgaand aan de finale.

Tijdens de wedstrijd deed het hem weinig. Brady leidde een ongelooflijke comeback van zijn team in. Na drie kwarten stonden de Atlanta Falcons met 28-9 voor, maar door toedoen van Brady wonnen Patriots na een bloedstollende eindsprint met 34-28.

Volgens volgers is de zege van deze bekende Trumpaanhanger een nieuwe overwinning voor de president. Zo werd de Super Bowl zonder er voor uit te komen een evenement met een politieke lading.