Spring naar de content

Leestip: Knack interviewt Assad

Van 1 tot 8 februari bezocht een informele Belgische parlementaire delegatie op uitnodiging van president Bashar Al-Assad Syrië. In de hoofdstad Damascus stond president Bashar Al-Assad journalisten van het opinietijdschrift Knack te woord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Wat volgt is een zeldzame blik in het hoofd van de man die zichzelf als de legitieme leider van Syrië beschouwt. In een van zijn paleizen, waar de Belgen de onverwacht sobere, zelfs stijlvolle inrichting (‘geen clichés van Oosterse opulentie of de paleizen van de kaliefen van weleer’) nogal opvallend vinden. Maar het geheel strookt met Assads voorkomen: een intelligente, welgemanierde man die de journalisten in perfect Engels te woord staat.

Maar wel eentje die inmiddels berucht is om zijn massale schendingen van de mensenrechten in zijn land, waarvan het beleg en de bijna totale vernietiging van Oost-Aleppo slechts het laatste wapenfeit is. De persdienst van Assad instrueert de Knack-journalisten als volgt: alles mag gevraagd worden, maar wat naar buiten komt controleren zij. Het uiteindelijke interview breekt dus weinig potjes, maar dat was alleszins te verwachten.

Dat wil niet zeggen dat de journalisten niet geprobeerd hebben om Assad als mens te ontmaskeren, in plaats van het Syrische staatshoofd met ‘een persoonlijkheidscultus waar Erdogan jaloers op kan zijn’. Op de vraag of hij ergens spijt van heeft antwoordt hij: ‘Je kunt spijt hebben van elke fout, dat geldt voor ieder mens.’ Vervolgens haakt de journalist daarop in en vraagt of Assad fouten heeft gemaakt. Ook daarop is het antwoord kort: ‘Als mens moet ik fouten maken. Anders ben ik geen mens.’

De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is voor Assad een reden tot optimisme, zo verklaart de staatsman dat de uitspraken van Trump tijdens en na de verkiezingen veelbelovend zijn, en dat de bestrijding van het terrorisme van Al-Nusra, Al Qaida en IS een prioriteit wordt. Het beleid van de Amerikanen tot nu toe noemt hij dan ook een ‘denkbeeldige alliantie, een zuiver cosmetische operatie die er alleen maar voor zorgde dat IS groeide’. Bovendien noemt hij meerdere malen de EU niet als aparte onderhandelingspartner te zien, maar in een lijn met de Verenigde Staten. ‘Veel mensen in onze regio denken dat de Europeanen politiek niet bestaan. Ze luisteren naar hun meesters, de Amerikanen.’

Tot slot wijst Assad het oprichten van een eventueel internationaal strafhof volledig af, gezien zijn inmiddels opgebouwde reputatie van mensenrechtenschendingen natuurlijk logisch. En zo blijft het interview met Assad wat oppervlakkig.

Maar een interessanter aspect dat meeweegt is de visie van de Syrische president op de legitimiteit van zijn leiderschap. Hij profileert zich gedurende het hele interview als de enige die het Syrische volk kan en gaat bevrijden van de ‘buitenlandse terroristen’, die maar naar zijn land blijven komen om er onrust te schoppen. Pas daarná kan er gekeken worden naar een manier om het land te leiden. Verkiezingen zegt hij niet tegen te gaan, zelfs als dat zou betekenen dat hij dan afstand van de macht zou moeten doen. ‘Syrië is eigendom van de Syriërs, en elke Syriër kan aanspraak maken op die functie (van president – red.).’ Tot die tijd zijn ‘alle middelen geoorloofd’.

Lees het gehele interview met Assad hier op Blendle.

Onderwerpen