Spring naar de content

Vormen Trump en Trudeau de nieuwe politieke bromance?

Er staan veel belangen op het spel tijdens de eerste ontmoeting tussen Justin Trudeau en Donald Trump. Beide landen liggen verder uit elkaar dan ooit. Toch liggen er mogelijkheden voor een goede relatie tussen beide heren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Noortje Crabbendam

Vanavond, Nederlandse tijd, vindt de eerste ontmoeting plaats tussen Justin Trudeau en Donald Trump. De reden voor ontmoeting is het initiatief ‘United States Canada Council for the Advancement of Women Business Leaders-Female Entrepreneurs’, oftewel het bevorderen van meer vrouwen op de werkvloer en in hogere posities. Voor Trudeau is dat geen onbekend thema. Zijn collega Trump, daarentegen, heeft zich allesbehalve geprofileerd als de voorvechter van vrouwenemancipatie.

De Canadese minister-president Justin Trudeau heeft al meerdere keren in meeslepende speeches impliciet gereageerd op beleid van zijn zuiderbuur Trump. De Canadees – voorvechter van rechten van alle minderheden in en buiten zijn land – gaf al aan dat alle vluchtelingen welkom waren en kaartte veelvoudig de gevaren van klimaatverandering aan. Nu zullen twee tegenpolen tegenover elkaar staan. Het is de man van de mooie woorden tegenover de man van de actie. Er zijn met de entree van Trump enkele onderwerpen waar Obama en Trudeau een gemeenschappelijk doel hadden, op losse schroeven komen te staan.

Vrijhandelsakkoorden 

Het North American Free Trade Agreement, de vrijehandelszone tussen Canada, de Verenigde Staten en Mexico, is het eerste strijdtoneel. Aangezien driekwart van de Canadese productie naar Amerika vervoerd wordt, is het economisch gewin voor het land enorm.

Trump beschreef het ooit als ‘slechtste deal in de wereldgeschiedenis’. Trump is van plan om elk onderdeel van deze deal volledig om te gooien. Als hij niet zijn zin krijgt, dreigt hij er volledig uit te stappen.

Aan Trudeau de taak om Trump ervan te overtuigen dat het akkoord meer werkgelegenheid creëert, globale handel kan bevorderen en de levensstandaard van alle landen heeft verbeterd. Vrije handel van Mexico naar Canada, zonder samenwerking van Amerika, wordt knap lastig. Een ruzie tussen de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft al roet in het eten gegooid en nu is het aan Trudeau om prinsesje Donald zijn zin te geven. Anders loopt hij boos weg.

Klimaatverandering

Trump dreigde om zich terug te trekken uit klimaatconferentie van Parijs uit 2015 en heeft ooit verklaart dat klimaatverandering een hoax is. Daarnaast wil hij fossiele brandstoffen opnieuw weer een kans geven, onder andere door de goedkeuring van de omstreden oliepijpleiding in Dakota. Trudeau heeft klimaat juist tot een van zijn grootste prioriteiten gemaakt. De goede relatie met Trumps voorganger Obama waren gebaseerd om hun gezamelde strijd tegen de uitwassen van klimaatverandering.

Ivanka

Er ligt behoorlijk wat druk op Trudeau om de Canadese progressieve waarden uit te dragen. Het Canadese volk hoopt dat hij Trump durft aan te spreken op bijvoorbeeld het reisverbod vanuit zeven islamitische landen.

Wellicht kan Amerika wel samenwerken op het gebied van ‘Women Workforce’. Een kans op eventueel succes is het naar voren schuiven van dochter Ivanka Trump. Ivanka heeft tijdens de campagne aangegeven dat ze zich hier actief voor wil inzetten, en zal daarom ook deelnemen aan het gesprek. Misschien is er nog hoop. Ivanka zet zich in voor het belang van ouderschapsverlof en betaalbare kinderopvang.

Ivanka en Justin liggen qua leeftijd dichter bij elkaar dan Donald en Justin en hopelijk schudt zij vriendelijker de hand dan haar vader. Het wordt zeker geen nieuwe ‘bromance’, maar het in ieders belang dat deze lange vriendschap tussen de naties in stand wordt gehouden.