Spring naar de content

De strijd om meer diversiteit in de mode-industrie is nog niet gestreden

Zeven internationaal bekende modellen sieren de cover van het maartnummer van het Amerikaanse modeblad Vogue. Het thema van het blad: diversiteit. Super, die etnische diversiteit. Alleen krijgt het blad tegelijkertijd flink wat kritiek over hun modellenkeuze. Ze zijn namelijk helemaal niet zo divers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nico Hofstra

In gelekte foto’s van het nummer zien we het blanke, blonde en Amerikaanse model Karlie Kloss ronddartelen als een traditionele Japanse geisha. Op de foto’s, gemaakt in het Ise-Shima National Park in Japan, draagt Kloss een zwarte pruik, diverse kimono’s en wordt haar Japanse uiterlijk onderstreept met felrode lippen en een parelwitte huid. Nu is de vraag waarom er geen Japans model gebruiken voor een dergelijke fotoreportage?

“Deze beelden dragen bij aan het overmatig geseksualiseerde begrip van Aziatische vrouwen. Deze stroming komt uit de Verenigde Staten, waar blanke mannen en vrouwen hun gelaatstrekken veranderen om over te komen als oosterlingen,” zegt Mire Koikari, professor vrouwenstudies verbonden aan het Centrum voor Japanse Studies aan de Universiteit van Hawaï in The Huffington Post.

Aziatische rollen

Carla Herrerla van The Huffington Post noemt de Japanse reportage in het blad vooral verontrustend, aangezien blanke modellen en actrices steeds vaker Aziatische rollen vertolken. In films met van oorsprong Aziatische karakters, speciaal geschreven voor Aziatische vrouwen, zien we in remakes dat de Aziatische vrouw vervangen is door de blanke vrouw. Zo is Scarlett Johansson te zien in Ghost in the Shell en Tilda Swinton in Doctor Strange.

Al eerder kreeg Vogue kritiek te verduren na het verschijnen van een dergelijke fotoshoot. In 2009 en 2013 verschenen in de Franse en Nederlandse Vogue blanke modellen die voor een Afrikaans thema model stonden.

Sindsdien heeft Vogue voor een groot deel haar leven gebeterd. Naast het Amerikaanse maartnummer over diversiteit verschijnt in Frankrijk het eerste transgendermodel op de cover. Hoofdredactrice Emmanuelle Alt laat weten: “Het is een detail dat we liever niet zouden moeten vermelden. Valentina Sampaio staat deze maand op de cover van Vogue, niet zomaar voor haar looks of haar sprankelende persoonlijkheid, maar omdat ze het gezicht is van een eeuwenoude en pijnlijke strijd om niet langer gezien te worden als iets anders.”

Revolutie

De Amerikaanse Vogue onderstreept in het nieuwe nummer vooral de diversiteit van de internationaal bekende covermodellen: Adwoa Aboah, Liu wen, Ashley Graham, Imaan Hammam, Vittoria Ceretti, Kendall Jenner en Gigi Hadid. “Elk van deze covergirls onderstreept haar eigen specifieke schoonheid op haar eigen specifieke manier. Samen vertegenwoordigen zij een sociale verschuiving: het nieuwe schoonheidsideaal is geen ideaal. Viva la revolución! Iedereen is welkom. Alles mag.”

Dat kan en mag, alleen hopen we echter dat Vogue de volgende keer kiest voor een Aziatisch model in plaats van een blank model voor een bijpassende shoot. Dat zou pas echt bijdragen aan de revolutie in de mode-industrie.