Goedkoop, dodelijk, sterker dan heroïne en online te koop

Het is bekend onder de naam ‘Pink’ of ‘Pinky’, in vakjargon ook als U-47700. Deze sterke synthetische drug heeft in de Verenigde Staten vermoedelijk al over de 50 dodelijke slachtoffers geëist en is via internet makkelijk verkrijgbaar over websites die in China geregistreerd staan. Ook zanger Prince zou het chemische opiaat gebruikt hebben en het vermoeden bestaat dat Pink ook onderdeel was van de cocktail medicijnen die hem fataal werd.

De oorsprong van Pink ligt in de jaren ‘70 van de afgelopen eeuw toen het farmaceutisch bedrijf Upjohn de drug ontwikkelde als een synthetisch en minder verslavend alternatief voor de pijnstiller morfine. Het was bedoeld voor de bestrijding van extreme pijn zoals bijvoorbeeld bij kanker, maar het product werd nooit op mensen getest, waardoor het na verloop van tijd werd vergeten.

Onbekend

De bereidingswijze voor de drug is echter gewoon openbaar en een accurate beschrijving hoe het te maken is, is via het internet ook snel op te duiken. Doordat het productieproces algemeen toegankelijk en U-47700 aanvankelijk niet verboden was in de VS werd Pink al snel populair in Amerika, net als andere medicijnen als varianten van benzodiazepan en andere kalmeringsmiddelen (zoals ketamine) die nooit op de markt zijn gebracht. Niet alleen zijn dergelijke middelen makkelijk te maken en (nog) legaal, ze zijn meestal ook nog volstrekt onbekend bij opsporingsdiensten.

Pink komt tegenwoordig in vele vormen voor en kan zowel worden gesnoven als ook oraal of rectaal genomen worden. Het is te verkrijgen als stof in een pijnstillende pleister, maar ook in pil- en poedervorm krijgen. In laatstgenoemde geval kan het zowel gelig zijn als ook wit, waardoor het op cocaïne lijkt. Het goedje is vooral online te koop, voor pakweg 15 tot 30 euro per gram. Daarmee is het relatief goedkoop (ter vergelijk: een gram heroïne doet 180 euro op straat) en eenvoudig te verkrijgen.

China

Tegelijkertijd is het ook een middel dat door jongeren makkelijk te scoren is. Een probleem met Pink is echter dat het mede ook zo goedkoop is omdat het in China wordt geproduceerd. Dat drukt de kosten. Het risico wordt wel groter: je weet niet wat er precies in het product zit. Dat ondervonden ook twee dertienjarige jongens in de Amerikaanse staat Utah afgelopen jaar, die hun handen wisten te leggen op ‘U4’, zoals Pink ook wel bekend staat. De jongens overleefden de gebruikerservaring met de drug – die ook al in Nederland is opgedoken – niet.

Heroïne

In een reactie op de zeer gevaarlijke drug hebben diverse staten van de VS Pink inmiddels verboden, maar feit is dat de substantie eenvoudig te kopen is. Het middel, dat verwant is aan opium, zou door chemische vervaardiging 700 keer krachtiger zijn dan heroïne. Daarbij hechten de chemicaliën zich aan receptoren in het brein en zetten daarbij biochemische processen in gang die mensen ook ervaren wanneer ze eten of seks hebben, daarmee net als heroïne een extreem euforisch en ontspannen genotsgevoel oproepend.

Het effect is echter maar vrij kort. Daarbij kent het middel schadelijke bijwerkingen, zoals een extreem benauwd gevoel en ademhalingsproblemen. Bij snuiven van Pink worden de slijmvliezen in de neus vernietigd -wat gehoor en zicht kan beïnvloeden- en kan een gat in het neustussenschot ontstaan. Bij inbrengen van de drug via de anus kunnen rectale bloedingen optreden en ook schade aan het zenuwstelsel is niet ongewoon, zoals tintelingen, migraine of piepen in het door. Dat kan zelfs als de gebruiker al 6 maanden clean is. Tenslotte is het door de samenstelling vrij makkelijk om een overdosis te nemen.